A németországi cégalapítás előnyei

A németországi cégalapítás mellett álló, egyik legmeggyőzőbb érv, a kedvezőbb adóztatás. A munkaerő kivándorlás, a szakmahiány mind annak tudható be, hogy a nemzetközi foglalkoztatottság mellett a cégalapítás is sokkal kifizetődőbb. Miért is éri meg a németországi vállalkozás működtetése a hazai vállalkozásokkal szemben?

cégalapítás Németországban történő elindítása tehát rengetege előnnyel jár. A cégalapítás azonban egy a hazai viszonyokhoz szokott vállalkozónak bonyolultnak tűnhet, ezért összeállításunkban megpróbáltuk tisztázni a fogalmakat ezzel kapcsolatban. 

Németországi cégalapítás előnyei

  • Az adófizetés a nyereség után történik, és nem a bevételek után, miért is ne vinne többet haza, annál, mint ami jár.
  • Az ÁFA mértéke 19%-os
  • Minden költség elszámolható.
  • Vállalkozás után kevesebb adófizetési lehetőség, ezáltal magasabb jövedelemre tehetünk szert.
  • Kedvezőbb adózási rendszer, nincs adó hátán adó.

Németországban az alábbi cégformák működtetését választhatják a vállalkozók:

  • Egyéni vállalkozó (Gewerbe)
  • Polgári Társaság GBR (Gesellschaft bürgerlichen Rechts)
  •  Egyeurós Kft. UG (Unternehmensgesellschaft)
  • Korlátolt Felelősségű Társaság GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung)
  • Részvénytársaság AG (Aktiengesellschaft)
  • Betéti Társaság KG (Kommanditgesellschaft)

Egyéni vállalkozó (Gewerbe) Németországban:

Németország egyik legegyszerűbben megalapítható vállalkozási formája. Egyéni vállalkozáshoz csupán egy bejelentést kell tenni a Gewerbeamt felé, ami személyes megjelenést sem igényel. Meghatalmazással elegendő egy kontakt, egy jó ismeretség és már intézhető is a bejelentés.

A legális munkavégzéshez a szakmai végzettséget igazoló dokumentummal a kézműves kamarához is be kell még jelentkezni.

Az egyéni vállalkozási forma Németországban az építőiparban dolgozó szakmunkásokra (festő, kőműves, ács), autószerelőkre, kisiparosokra a legjellemzőbb, akik szerződéses, megbízásos alapon dolgoznak a megrendelőnek.

Polgárjogi Társaság, avagy GBR (Gesellschaft bürgerlichen Rechts):

Ez a cégforma leginkább az egyéni vállalkozáshoz hasonlítható. Ennek a vállalkozási formának az alapításához minimum két személy szükséges. A tagok a vállalkozásba vitt teljes vagyonukért felelnek, míg a cégvezetés a tagok között bármikor átruházható.

A kis vállalkozók számára a legideálisabb, mivel nem igényel minimális alaptőkét és kis költség mellett fenntartható, mindenféle szigorú szerződéses formai követelmények nélkül. Mindezek hátrányaként korlátlan felelősséget kell vállalniuk a vagyonukért.

Adózás szempontjából viszonylag kedvezőnek számít, hiszen személyenként 8000 euróig adómentesen végezhető a tevékenység, míg ezt meghaladó összeg után 20%-os mértékű adóval kell számítani.

Ennek az ügyintézésnek a folyamata valamivel hosszabb az egyéni vállalkozókéhoz képest. Itt már egy kérelmet kell benyújtani az Ipari és Kereskedelmi Iparkamara felé, aminek az ügyintézési ideje már 1-2 napig is elhúzódhat, mire bejegyzik a vállalkozást.

Egy Eurós Kft, azaz UG (Unternehmensgesellschaft)

Ez a vállalkozási forma a Kft-nek megfelelő forma, azzal a különbséggel, hogy az alapításhoz már 1 euró törzstőke is elegendő.

Az alacsony alapítási költség és minimális működtetési költségekből eredően sok visszaélés és ÁFA csalás jellemezte a cégformát. Ennek következményeképp az utóbbi időkben a népszerűsége visszaszorult.

Az alapítás indításához a cégbíróság felé kell a bejegyzési kérelmet benyújtani.

Korlátolt Felelősségű társaság GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung)

A német cégalapításra elszántak körében a legkedveltebb cégforma. A Kft alapítását már egy fővel is ellehet indítani, viszont maximum 50 fő alapíthatja.

Azoknak a vállalkozó szellemű embereknek ajánlott a Kft. alapítása, akik minimum 25 000 euró alaptőkével rendelkeznek. Az alaptőkét cégnévre nyitott számlán vagy házipénztárba történő elhelyezést követően, míg két fő alaptőkéjéhez 12 500 euró is elegendő, melyet cégbírósági bejegyzésig számlán kell tartani.

Viszont a GmbH az egyéni vállalkozó bejegyzés ügyintézéssel ellentétben nem tartozik a gyorsfolyású ügyintézések közé, itt cégbírósági bejegyzés akár 3 hetet is igénybe vehet.

A Kft. alapítása személyes ügyintézéshez kötött cégforma, mivel közjegyző jelenlétében ügyvezetői ellenjegyzést is igényel.

Részvénytársaság AG (Aktiengesellschaft)

A Részvénytársaságot 50 000 euró alaptőkével rendelkező egyszemélyes társaság is alapíthatja. Aki ennek a cégformának a működtetésébe fog, annak bizony nagyobb költségekkel kell számolnia, mivel ennél a cégformánál már szigorúbbak az elvárások, mert szükséges egy 3 tagú felügyelőbizottság és egy könyvvizsgálóval rendelkezni. A bejegyzési folyamat a Kft.-hez hasonlóan, ez is egy hosszadalmasabb folyamatnak bizonyul, akár 3 hétig is eltarthat, majd ezt követően kérhető az adószám.

A Betéti Társaságnak megfelelő KG (Kommanditgesellschaft)

A betéti társaság alapításához elegendő a betétesek és a beltagok között létrejövő írásos megállapodás, és nem szükséges a közjegyzői szerződés. A beltag felelőssége teljes vagyonra kiterjed, míg a betétesek, csak a bevitt vagyon mértékéig felelnek.

A németországi Bt. alapítási és szerkezeti szabályok többnyire megegyeznek a magyarországi betéti társaság alapításának rendelkezéseivel.