Cégalapítás, gazdasági tevékenység hatékonysága, szabályos működés. Nem tűnnek túl bonyolultnak, amíg nem kell foglalkoznunk vele. Az oldal célja hogy a cégalapításhoz szükséges információk segítik a cégalapító vállalkozókat.Reméljük, sok sikeres cég indulhat útjára az elkövetkezendő időszakban, és azt is, hogy hozzájárulhatunk ehhez hatékony gyors információforrásként.

Tipikus cégalapítás menete röviden

  1. A megfelelő cégnév választása és annak ellenőriztetése. A hivatalos bélyegzőkre, weboldalra, előzetesen készített marketing anyagokra szánt pénz kárba vész, ha a tervezett cégnevedett visszautasítja a cégbíróság, mert például túlságosan hasonlít egy bejegyzett társaságéra.
  2. A megfelelő cégforma kiválasztása. Anyagi hátteredtől, a választott tevékenységi körtől, a várható bevételedtől és a skálázással kapcsolatos terveidtől függően ki kell választani a neked legjobban megfelelő cégformát. Sokan betéti társasággal indítanak az alacsony kezdeti költségek miatt, viszont fontos szem előtt tartani a beltag "teljes vagyonával felel" kitételét. A "korlátolt felelősségű társaság" formátum is népszerű, bár kezdő vállalkozó számára a 3 millió forintos kezdő költség demotiváló hatású lehet.
  3. A székhely kérdése: saját ingatlan, bérelt ingatlan (a bérbeadóval kötött szerződésnek a cégalapítás és működtetés témájára is ki kell térnie!!), esetleg székhelyszolgáltatás lesz?
  4. Alapító okiratok, szerződések létrehozása. Fontos, hogy mindenről részletesen tájékozódj! Akkor sem mentesülsz e kötelességed alól, ha egy ügyintéző céggel végezteted el ezt a folyamatot.
  5. A költségek befizetése.
  6. A papírok benyújtása a Cégbíróság felé, a cégjegyzék részévé válik vállalkozásod.

Magyarországon létezik az úgynevezett egyszerűsített cégeljárás lehetősége is, ennek a keretében olcsóbban és gyorsabban vezényelhető le az ügyintézés. A mintaokiratok előnye, hogy jóval kevesebb munka van velük, hátrányuk, hogy nem megfelelő előzetes felmérés vagy egy hirtelen jött változás miatt rengeteg (gyakran költséges) utólagos módosítással jár használatuk.

Mi az a székhelyszolgáltatás?

A piaci és technológiai változásoknak köszönhetően ma már gyakran előfordul, hogy egy cégnek nincs szüksége költséges "főhadiszállásra". A home office egyre jobb opció a kezdő kisvállalkozások számára, viszont ettől függetlenül szükség lehet valamilyen adminisztrációs célú székhelyre.

A székhelyszolgáltatások által kínált lehetőségekben nagy a szórás. Van, ahol csak egy címet biztosítanak a cégbejegyzéshez és lekezelik a postát, viszont olyan hely is létezik, ahol bizonyos időtartamra igénybe vehetsz egy felszerelt irodahelységet, tárgyalót. A személyes találkozó még napjainkban is sokat ér, egy ilyen helyen pedig bátran fogadhatod ügyfeleidet. A cégalapítás utáni első időszak mindig rázós, ezért a költségvetésbe lehet, hogy nem férne bele egy drága, de ki nem használt irodahelyiség: ebben a helyzetben egy ilyen szolgáltatás sokat segíthet.

Cégalapítás külföldön

Ha úgy döntesz, hogy nyitsz a külföldi piacok felé, vagy egyből ott is akarod megkezdeni a tevékenységedet, kemény fába vágod a fejszédet. A törvényi rendszer alapos ismerete mellett az adott területre jellemző cégkultúrát is meg kell tanulnod. Az adórendszer működése sem mindegy, hiszen nem egységes iparűzési adó esetén a székhely és a tevékenységi terület kiválasztása rengeteg számít anyagi szempontból.

Jó hír, hogy számos olyan cég áll rendelkezésedre, akik erre a tevékenységi körre szakosodtak. Ha a német gazdaságot vetted célba, akkor itt mindjárt találhatsz is egy kiváló segítőt!

Az Európai Unió statisztikai hivatala 2019. november 13-án kiadott jelentése szerint az euróövezet 2019. szeptemberi ipari termelése 0,1 százalékkal volt jobb a 2019. augusztusi értéknél.

  • Az elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak.
  • Az egy évvel ezelőtti értékekhez képest viszont 1,7 száza...

A Destatis német statisztikai hivatal jelentése szerint 2019. októberében 1,1 százalékkal voltak magasabbak a 2018. októberi számokhoz képest.

A fogyasztói árak szeptemberhez képest 1,1 százalékkal nőttek. Nőtt: élelmiszerárak (+1,1%), szolgáltatások (+1,7%). Csökkent: energiaárak (-2,1%)

(MTI,...

A várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben, fél éve a legmagasabb szintre emelkedett a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált kimutatása alapján.

  • Az előző hónaphoz képest 20,7 ponttal javult a németországi gazdasági ha...

A KSH 2019. november 13-án megjelent jelentése szerint a magyar gazdaság EU viszonylatban is remekül teljesített egy éves viszonylatban 2019. szeptemberében. 

A sajtóközlemény a következő példákat említette, amelyek az egy évvel ezelőtt mért értékekhez képest kiemelkedő növekedést mutattak:

  • járm...