Címkéink

Deviza elemzés:hírek

#IronFX #Elemzések

postimage-deviza_elemzes:hirek

A hét feszültségekkel kezdődött, mivel a piac Oroszország ukrajnai beavatkozására összpontosít.

A várakozások szerint kockázatkerülés uralkodik. Az olaj az európai energiaforrások miatti aggályok (Oroszország a világ legnagyobb exportőre mind az olajat, mind pedig a földgázt tekintve) legnagyobb nyertese. A nemesfémek is erősödtek, és ez történt a biztonsági befektetési JPY és CHF esetében. A CAD volt azonban a G10 devizák legnagyobb nyertese, ami talán olajexportjának tudható be. Nem meglepő, hogy a RUB a reggel legnagyobb vesztese volt, és kb. 1,5%-kal gyengült.

A második téma a ma reggeli piacon Kína lassulása volt. A kínai HSBC/Markit gyártási PMI-index 49,5-ről 48,5-re csökkent, miközben a kormány által a hétvégén közzétett hasonló adat 50,5-ről 50,2-re csökkent. Mindkettő a legalacsonyabb szint kb. tavaly június óta, ami megerősíti Kína lassulását. Ez hozzájárul az ország körüli bizonytalanságokhoz, a renminbi közelmúltbeli, szokatlan ingadozásait követően. Az alacsonyabb PMI-indexek negatívan befolyásolták az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt, amelyek a G10 devizák közül a legnagyobb vesztesek voltak.

Az ukrajnai drámai események várhatóan továbbra is uralják a piacot, és a kockázatkerülés fog dominálni addig, amíg valamilyen megoldást nem találnak. Úgy tűnik, hogy erre a közeljövőben nem kerül sor. Ezenkívül a fokozott kockázatkerülés és Kína lassulása az erős japán jen receptje. Az AUD/JPY pár eladása megfelelő alkalom lehet ezen két téma megjátszására. Szerintem az EUR/USD pár valószínűleg csökken, mivel az ukrajnai események sokkal jobban érintik Európát, mint az USA-t.

Az európai nap során Európa több országában, az eurozónában és az USA-ban közzéteszik a februári gyártási PMI-indexeket. A francia, a német és az eurozónabeli végleges adatok a szokás szerint a kezdeti becsléssel azonosak. Az Egyesült Királyság havi gyártási PMI-indexe várhatóan a januári 56,7-ről 56,9-re emelkedett, miközben az USA-beli februári ISM gyártási index az előrejelzés szerint az előző 51,3-ról 52,0-re emelkedett.

Az Egyesült Királyság közzéteszi a Bank of England januári jelzálogkölcsön-jóváhagyásait, amelyek a becslés szerint a decemberi 71,6 ezerről 74,0 ezerre emelkedtek. Miután javulás mutatkozott a pénteken közzétett Nationwide lakásárindexben, egy másik mutatószám erősíti meg az Egyesült Királyság lakáspiacának javulását.

Az USA-beli ISM gyártási index mellett a januári személyi jövedelmek és kiadások adatát is közzéteszik. A személyi jövedelmek várhatóan havi szinten 0,2%-kal emelkedtek (decemberben változatlanok voltak); a személyi kiadások az előrejelzés szerint havi szinten az előző havi +0,4%-ról +0,1%-ra lassultak. A személyi fogyasztás kiadási deflátor, a Fed kedvelt inflációs mutatószáma, az előrejelzés szerint kissé lassult (éves szinten +1,2%-ról +1,1%-ra).

Hétfőn csak egy személy tart beszédet. Az EKB elnöke, Mario Draghi a brüsszeli Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága (ECON) előtt tart beszámolót.

A hét hátralévő része eseménydúsabb lesz, mivel a monetáris politika ismét a középpontba kerül. Kedden az RBA tart politikai értekezletet, miközben csütörtökön a Bank of England és az EKB hoz kamatlábakkal kapcsolatos döntéseket. Másik fő esemény az USA-beli januári nem mezőgazdasági munkaerő-állomány pénteki közzététele. A piac 150 ezerre csökkentette előrejelzését a két utóbbi csalódást keltő adat után. Egy harmadik, negatív meglepetés esetleg fényt deríthet arra, hogy a hideg időjárás csupán kifogás volt az előző adatokra, és rávilágíthat arra, hogy az USA munkaerő-piaca valóban problémákkal áll szemben.

Forrás:IronFX

,