Címkéink

Kvantumszámítógépet fejleszt az NSA

#Biztonság #Tudomány

postimage-kvantumszamitogepet_fejleszt_az_nsa

Az NSA adatainak kiszivárogtatásáról elhíresült Edward Snowden újabb aktáját hozta nyilvánosságra a The Washington Post. A szuperszámítógép elkészülte után a nemzetbiztonsági hivatal képes lehet a legkomolyabb kódok feltörésére is.

Szerencsére a Nemzetbiztonság ez irányú törekvései még nem értek célt. A Washington Post híre szerint 79,7 milliárd dollár költségvetésű PHT (Penetrating Hard Targets, nehéz célpontokba történő behatolás) program részeként fejlesztik a kvantumszámítógépet.

Az NSA természetesen tagadja a hírt, azonban bizonyos dokumentumok egyértelműen bizonyítják hogy folynak bizonyos fejlesztések úgynevezett Faraday kalitkában, ami megakadályozza hogy elektromágneses impulzusok jussanak ki belőle, ezek, egy rövid leírás szerint szükségesek hogy az érzékeny kvantumszámítások működjenek.

A kvantumszámítógépek alapelve a kvantum szuperpozíció, vagyis, hogy minden elem egyszerre létezik minden állapotban. Az informatika jelenleg a bináris számrendszeren alapul, vagyis egy bit lehet 1 vagy 0. A kvantumszámítógép qubit-jeinek állapota azonban egyszerre lehet 1 és 0.

Ez az ellentmondásos rejtély áll a kvantumfizika középpontjában. A tudomány még ma is bizonytalanul áll ehhez a rejtélyhez, tehát egyenlőre azt hiszem nem kell félnünk attól, hogy az elkövekező néhány évben elkészüljenek a kvantumszámítógéppel.

,