Címkéink

25 millió forintra bírságolták a Shell-t

#Magyar #Energia #Büntetés

postimage-25_millio_forintra_birsagoltak_a_shell-t

A Gazdasági versenyhivatal körülbelül egy éve indított eljárást a gépjármű üzemanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó Shell Hungary Zrt ellen.

Az eljárás a Shell Fuel Save Euro 95 és Diesel üzemanyagokkal kapcsolatos reklámjaiban és hirdetéseiben valótlan tényeket közölt a prémium kategóriásnak mondott üzemanyagokról.

A GVH két Shell kampánnyal kapcsolatban hozott döntést:

  • 2011. Szeptember-2012. Március: A Shell valótlanul állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagok alkalmazása révén - akár tankonként 1 liter - üzemanyag spórolható meg.
  • 2012. Március: A Shell valótlanul állította, Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyag alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

Az teszteredmények szerint a Shell FuelSave üzemanyagok tartalmaznak égésjavító és tisztító adalékokat, de ettől függetlenül alapüzemanyagnak számítanak, és nem bizonyítható hogy minden autó esetében fellép a fogyasztáscsökkenés. Ez miatt a megtévsztésre alkalmas kereskedelmi gyakorlat miatt a Verseny Hivatal a jogsértés megállapítása mellett 25.000.000 Ft megfizetésére kötelezte a Shell-t.

A teljes határozat elolvasható itt.

,,