Címkéink

60.000 megváltozott munkaképességű munkavállaló

#Magyar #Munkaerő

postimage-60.000_megvaltozott_munkakepessegu_munkavallalo

Mintegy 60.000 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak országszerte állami támogatással.

 2010-ben ez a mutató még a 44 ezret sem érte el, négy év alatt tehát 15 ezerrel nőtt ebben a körben a munkavállalók száma - tájékoztatott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kedden Jászapátin, a FŐKEFE Nonprofit Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

A politikus beszámolt arról is, hogy az elmúlt egy év alatt, 2013 januárjától az idei év elejéig mintegy 40 százalékkal, 32 ezerről 18 ezerre csökkent a regisztrált álláskereső megváltozott munkaképességű emberek száma. Több mint háromszáz, alapvetően megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató hazai cégnél kereken 30 ezren dolgoznak, míg a tavaly bevezetett rehabilitációs kártyához 22 ezer foglalkoztatás kötődik - tette hozzá. 

Bernáth Ildikó, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke arról beszélt, hogy az Új Széchenyi Terv keretében az állam közel 5 milliárd forintot fordított arra a nagyszabású projektre, amelynek célja, hogy segítse a megváltozott munkaképességűek képzését és munkaerő-piaci elhelyezkedését. A projektben három nagy állami tulajdonú társaság vesz részt, ezek összesen 8300 megváltozott munkaképességű dolgozójából ötezret vontak be a programba. Az alapvető, illetve szakmai ismereteket 96 telephelyen oktatják, a képzési helyek 80 százaléka vidéken működik.

Szabó György, a három nagy állami tulajdonú társaság egyike, a FŐKEFE Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: 76 telephelyükön, így például a Jászapátin lévőn, kereken 3500 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak,  tevékenységük során több világszerte ismert cég megrendeléseinek tesznek eleget.

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Jászapáti polgármestere jelezte: az önkormányzat a helyi foglalkoztatási mutatók javításáért tőle telhetően minden segítséget megad a cég fejlődéséhez, így többek között minimális bérleti díjat kér az épületért.

Forrás:MTI

,