Címkéink

7 éves pénzügyikultúra-fejlesztési stratégia

#Hitel #Tudatosság

postimage-7_eves_penzugyikultura-fejlesztesi_strategia

A Pénzügyi tudatosság fórum 2018 című rendezvényen Balogh László (PM, pénzügypolitikárét felelős államtitkár) kiemelte a fiatalok és családok pénzügyi tudatosságának erősítésének fontosságát. 


A pénzügyi tudatosság jótékony hatással bír mind a társadalom, mind pedig a nemzetgazdaság szempontjából. A lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése által sokkal megfontoltabban tudunk választani pénzügyi termékektet, hiteleket. Ha egy fogyasztó képes például felmérni az áruhitellel járókötelezettségeket, valószínűleg képes lesz felelpsségteljesebben dönteni egy ilyen kérdésben. 


Ezzel nem csak a saját pénzügyi hátterét érezheti biztosabbnak, de a hitelező is könnyebben fog tudni szolgáltatást biztosítani az igénylőknek. Hosszútávon csökkenhetnek a nem fizetésre visszavezethető problémák, ami jelentős megtakarításokat jelenthet mind a verseny mind pedig a közszférában.

7 éves pénzügyikultúra-fejlesztési stratégia


Balogh Lászól kiemelte 2017 őszén indított  hétéves pénzügyikultúra-fejlesztési stratégiáját, ami pont a fenti cél megvalósítását szolgálja. A program keretein belül a magyar lakosság pénzügyi ismeretei bővülnek, gyakorlati tapasztalatokat szereznek a fiatalok, a családok a pénzügyek intézésében.

Pénz7

Jövő tavasszal is megrendezésre kerül a Pénz7 rendezvénysorozat, mely elsősorban iskolásoknak készült, azonban időközben felmerült az igény arra hogy a tanárok, sőt a szülők is hajlandóak lennének elsajátítani bizonyos pénzügyi ismereteket.

A pénzügyi tudatosság erősítése nemzetstratégiai kérdéssé vált - mutatott rá a helyettes államtitkár hozzátéve, a gazdasági-pénzügyi válság rávilágított arra, milyen csapdákba kerülhetnek a családok, a fogyasztók, ha nem rendelkeznek kellő pénzügyi ismeretekkel.

Egyre fontosabb a digitalizáció a pénzügyekben

A bankok, biztosítók és egyéb pénzügyi szolgáltatók napi tevékenysége egyre inkább kötődik a digitális világhoz (gondoljunk csak a Fintech címkével illettett pénzügyi területekre. Ennek egyik fő hatása, hogy nagy mértékben gyorsítja az olyan folyamatokat mint a kölcsön igénylése, vagy egy összetetteb hitelfelvételi folyamat.
 

Mikor kezdjük a pénzügyi tudatosság oktatását?

Talán nem meglepő módon már kisiskoláskorban érdemes ezzel elkezdeni foglalkozni. Nem engedhetjük meg magunknak azt a könnyelműséget hogy gyermekeink ne értsék a pénz fogalmát, ezzel talán elkerülhetőek lennének hosszabb távon a gazdasági válságok.

Balogh László erről a következőképpen vélekedik:"megvalósítása, a pénzügyi tudatosság erősítése során a lakosság valamennyi korcsoportját el kell érni, így az iskolások mellett a felsőoktatásban tanuló hallgatók, a felnőtt lakosság, az idősebb korosztályok, a fogyatékkal élők pénzügyi ismereteit is bővíteni kell."

,