Címkéink

A BMW gyárat épít Magyarországon

#Autó #Autógyártás #BMW

postimage-a_bmw_gyarat_epit_magyarorszagon

A német cég új gyára Debrecen mellett fog felépülni és 1000 új munkahelyet biztosít majd, tervezett kapacitása 150 000 autó lesz.

Miért éppen Magyarország?

A cég egymilliárd eurós beruházásának hátterében a nemzetközi exportot akadályozó protekcionizmus áll; a Kína és az Egyesült Államok között húzódó kereskedelmi vita negatívan befolyásolta a Daimler, a GM és a FiatChrysler eredményeit is. A BMW a kereskedelmi többletköltségek csökkentése érdekében a piacokhoz közel akar gyártóüzemeket létrehozni; a cégpolitika változásának egyik első jeleként az ázsiai piacokra szánt X3 típusú autóik gyártóüzemét költöztették Dél-Karolinából Kínába. A BMW az utolsó új európai üzemét 2005-ben nyitotta meg.

Még nem tudni, hogy mely típusokat fogják gyártani a magyar üzemben, azonban Oliver Zipse nyilatkozatában azt már elárulta, hogy belsőégésű és elektromos üzemű járműveket is készíteni fognak az új létesítményben. A gyártó európai érdekeltségeinek kiterjesztése keretében bővítette szerződését két beszállítóval is, a holland VDL Nedcarral és az osztrák Magnával.

A Reuters hírügynökség sajtónyilatkozatában az ING egyik budapesti szakértőjét, Peter Virovaczot kérdezték a német gyártó tevékenységével kapcsolatban. Válaszában kifejtette, hogy az autóipari összeszerelőüzemek jelen pillanatban Magyarország exportjának közel egyharmadát biztosítják, ez a szám a BMW befektetésével pedig elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 40 százalékot.

Nyilatkozatában figyelmeztetett arra, hogy ha az ország gazdasága ilyen mértékben támaszkodik az autóiparra, egy visszaesés súlyos következményekkel járhat, illetve célzott az általános munkaerőhiányra is. A befektetés eredményessége szerinte nagyban függ attól, hogy a gyártó tud e két év múlva 1000 új alkalmazottat találni az új üzemébe.

A BMW az európai és az említett kínai üzemén kívül Mexikóban is új gyárat nyit, amely jövőre nyitja meg kapuit.

A BMW-gyár helyzete 2019-ben

Az általános autóipari visszaesés kapcsán természetesen a BMW magyarországi projektjéről is születtek vészjósló hírek, azonban ezek nem zavarták az előkészítő munkálatokat a Portfólió cikke szerint.

A 400 hektárnyi terület előkészítése folyamatban van, hogy minél előbb elkezdődhessen az építkezés. A magyar állam is támogatta a német gyártó befektetését: a hozzájárulás összege több, mint 12,3 milliárd volt.

Vállalkozását közvetlenül érintik a német gazdaság változásai, esetleg információra lenne szüksége a német cégalapítás kapcsán? Mi őket ajánljuk!

 

A cikk forrása: [Reuters]

 

,,