Címkéink

A Xiaomi a Global Fortune 500 2019-es listáján!

#Xiaomi

postimage-a_xiaomi_a_global_fortune_500_2019-es_listajan!

Az amerikai Fortune gazdasági magazin minden évben készít egy 500-as listát azokról a cégekről, amelyek a világon a legnagyobb bevételt könyvelhették el a megelőző költségvetési évükben. A 2019 lista érdekes meglepetés hozott, ugyanis a kínai Xiaomi is felkerült rá, méghozzá a 468. helyre.

A Xiaomi története

A Xiaomi egy kínai cég, amely elektronikai eszközök forgalmazásával és gyártásával foglalkozik. Hazánkban főként mobiltelefonjaikkal lehet találkozni, azonban háztartási eszközöktől kezdve okos otthon berendezéseken át az aktivitásmérőkig gyakorlatilag bármilyen készüléket megtalálhatunk termékkínálatában. Kiterjedt partnerrel rendelkezik a cég: különböző márkái alatt futó termékei közül rengeteget nem a Xiaomi fejleszt és gyárt, hanem különböző partnercégek, mint például a Roborock.

A Xiaomi  alapítója a kínai Lei Jun volt, aki 2010-ben hozta létre a céget. A cég korai termékei közé tartozik a MIUI nevű Androidos felhasználói felület, amelynek új változatait mai napig használják a cég mobiltelefonjai. A Xiaomi első okostelefonja 2011-ben jelent meg. 

Sajátos forgalmazói struktúrát követ a cég: a készleteiket dinamikusan kezelnek és az online eladásra törekszenek, lehetőség szerint csökkentve az eladási folyamatban résztvevő felek számát. 

2014-ben nyitottak a világ felé, azóta is folyamatosan növekszik a cég központjainak, elért piacainak és legfőképpen a forgalmazott termékeik és termékkategóriáik száma is. 

Mi a jelentősége annak, hogy felkerültek a Global Fortune 500 listájára?

A Xiaomi 468. pozíciója azért érdekes hír, mivel csupán egy évvel korábban, 2018-ban történt meg a cég IPO-ja, ráadásul a vállalat a legfiatalabb a listán szereplők közül. (Az IPO azt jelenti, hogy “első nyilvános tőzsdei ajánlat”, innentől kezdve vásárolhat bárki egy cég részvényeiből.)

A kínai cégóriás 26.4435 milliárd dollár bevétele és 2.0491 milliárd dollár nettó profitja még jócskán eltörpül például a lista 11. helyén szereplő Apple 265.595 milliárd dollár bevételéhez és 59.531 milliárd dollár nettó profitjához képest, azonban már közelít a 185. pozícióban szereplő LG-hez, amely 55.7574 milliárd dollár bevétel mellett 1.1272 milliárd dollár nettó profitra tett szert. További információt a témában az okos otthonnal foglalkozó Élet okosan blogon találhat.