Címkéink

A CIA behatolt a szenátus számítógépeibe

#Biztonság

postimage-a_cia_behatolt_a_szenatus_szamitogepeibe

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke kijelentette, hogy a CIA minden előzetes figyelmeztetés nélkül behatolt a bizottsági tagok biztonságosnak vélt számítógépeibe.

A számítógépek az amerikai biztonsági szervek által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után alkalmazott fogva tartási és vallatási módszerekre vonatkozó vizsgálat anyagait tartalmazták. Az ügynökség a szenátor asszony szerint átvizsgált egy hálózati meghajtót is, amely a szenátusi adminisztratív munkatársak munkáit és belső üzeneteit tartalmazza.

"Súlyos aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a CIA kutakodása megsérthette a hatalmi ágak szétválasztásának az Egyesült Államok alkotmányában foglalt elvét" - mondta a szenátus előtt elmondott beszédében Feinstein.

"Semmi sem állhat távolabb az igazságtól" - jelentette ki az NBC televíziónak nyilatkozva a szenátorasszony állításaival kapcsolatban John Brennan, aki egy éve a CIA igazgatója. "Mi nem csinálunk ilyet" - tette hozzá, hangsúlyozva: biztos benne, hogy az állítások valóságtartalmának vizsgálata felmenti majd a CIA-t a vádak alól.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kitért az ügy kommentálása elől, de annyit megjegyzett, hogy Barack Obama megbízik Brennanben.

A CIA és a szenátusi hírszerzési bizottság között kibontakozott küzdelem középpontjában az utóbbi testületnek a kémszervezet fogva tartási és vallatási módszereiről elkészített, 6300 oldalas, igen kritikus hangvételű titkos jelentése áll. A CIA gyanúja szerint ennek elkészítésekor a szenátus személyzete, még Leon Panetta igazgatósága idején, jogosulatlanul fért hozzá egy belső anyaghoz. A szenátus alkalmazottai viszont úgy gondolják, hogy az ügynökség túllépte hatáskörét, amikor ennek kivizsgálásba kezdett.

A kölcsönös vádaskodások nyomán az igazságügyi minisztérium mindkét fél állításaival kapcsolatban vizsgálatot indított. Ugyancsak nyomozást folytat az ügyben David Buckley, a CIA fő belső ellenőre.

Dianne Feinstein a maga részéről kedden védelmébe vette a szenátus munkatársainak magatartását, azt állítva, hogy nem követtek el bűncselekményt. A szenátor szerint a felsőházi alkalmazottak egy olyan elektronikus keresőeszközt alkalmaztak a 6,2 millió oldalnyi irat szűrésére, amelyet éppen a CIA bocsátott rendelkezésükre.

Forrás:MTI