Címkéink

A Krím félsziget szavaz, a piac "ásít"

#IronFX #Elemzések

postimage-a_krim_felsziget_szavaz,_a_piac_"asit"

A krími népszavazás eredményei nem okoztak meglepetést. Most tehát az a kérdés, hogy Oroszország hogyan dönt és reagál a szavazásra, ami meghatározza, hogy Moszkva és a Nyugat közötti konfliktus elmélyül vagy csillapodik.

Ez a döntés az orosz elnök, Putyin kezében van. Az USA és Európa népszavazásra adott válasza - nem beszélve az orosz politikai és pénzügyi érdekeire gyakorolt hatásról - valószínűleg jelentősen befolyásolja döntését. A fennmaradó gond - a Nyugat azon kívánsága, hogy Oroszország békén hagyja a vele határos országokat - tisztázatlan marad. Eközben Oroszország teret adott magának arra, hogy visszatáncoljon az általa keltett fenyegetésektől, beleértve a Krím félszigetre vonatkozókat, mivel arra kíváncsi, hogy a Nyugat kompromisszumot köt vagy kitart álláspontja mellet. Putyinnak jó oka van a kompromisszumra; amíg a Krím félsziget Ukrajna része, vagy legalábbis nem teljesen független, Oroszországnak nagy befolyása van a Nyugatra. De a terület bekebelezésekor elveszítené ezt a befolyást. Mindazonáltal Putyin úgy vélheti, hogy túl messzire mentek a dolgok, és komoly üzenetet kell küldenie a Nyugatnak Oroszország megoldását illetően.

A Reuters szerint a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozási kérelmét először Putyin elnöknek küldik el. Ha jóváhagyja, a kérelem a parlament felső és alsó házához kerül, amelyek egyezményt dolgoznak ki, amelyet Oroszország és az új állam aláír. Az egyezmény értelmében egy átmeneti időszakot köthetnek ki az Oroszország gazdasági, pénzügyi, hitel- és jogrendszerébe integrálandó ország esetében. Aláírását követően Oroszország alkotmánybírósága érvényesíti az egyezményt. Ezt ekkor mindkét parlamenti háznak (Duma és Szövetségi Tanács) meg kell szavaznia.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a következő határidő március 21., péntek. Az ukrán és az orosz hadügyminisztériumok beleegyeztek abba, hogy addig fegyverszünetet kötnek a Krím félszigeten. A Bloomberg szerint ezen a napon az orosz törvényhozók fontolóra veszik egy olyan törvény megalkotását, amely engedélyezi Oroszországnak, hogy bekebelezze bizonyos országok olyan részeit, ahol a központi hatóságok nem működnek és a helyi lakosok ki akarnak válni. Miközben ez egyértelműen a Krím félszigetre irányul, elméletben felhasználható arra, hogy Oroszország a kelet-európai országok bármely orosz nyelvű területét bekebelezze. Oroszország mellett tüntettek a kelet-ukrajnai Donyeck városában. A Nyugatnak a legnagyobb félelme talán a következő: Putyin elnök célja nem csupán az, hogy elfoglaljon egy melegvizes kikötőt - Oroszország örök geopolitikai célkitűzését -, hanem a Szovjetuniót is újra akarja építeni. Ezért az USA-beli elnökhelyettes, Biden Lengyelországba és Litvániába utazik tárgyalásokra. Az EU külügyminiszterei ma találkoznak, és valószínűleg befagyasztják az érintettek vagyonát és vízumtilalmat vetnek ki az érintettekre; az EU vezetők csütörtökön és pénteken tárgyalnak Brüsszelben a további intézkedésekről.

A piac látszólag jócskán számított a helyzetre, mivel úgy tűnik, hogy nem gyakorolt rá nagy hatást. A japán részvények árfolyama jelentősen csökkent, de más ázsiai piacokon általánosságban növekedés tapasztalható, amelyet a kínai részvények árfolyamának emelkedése vezérel. Az USA-beli kincstárjegyek hozamai csupán kis mértékben változtak. A devizákat illetően a dollár változatlan volt vagy gyengült a legtöbb devizával szemben; az AUD könyvelhette el a legnagyobb erősödést a G10 devizák között. Az általunk követett feltörekvő piacokbeli devizák közül egyedül a CNY veszített teret a dollárral szemben, amely csökkent, miután a Kínai Nemzeti Bank a hétvégén bejelentette, hogy megduplázza a deviza kereskedési tartományát annak érdekében, hogy a piaci erők határozzák meg értékét. Az arany és az ezüst azonban bizonyos mértékű reakciót mutat az ukrajnai helyzet hatására.

Mivel ma kevés esemény van napirenden, az ukrajnai események állnak a középpontban. Közzéteszik az eurozóna februári végleges fogyasztói árindexét. Szokás szerint az előrejelzés a kezdeti becsléssel azonos, és a piac nem szentel azonos mértékű figyelmet a végleges adatnak, mint az előzetes eredményeknek, mivel az EKB értekezlet előtt néhány nappal látnak napvilágot.

Az USA-ban az Empire State gyártási index az előrejelzés szerint márciusban 6,6-ra emelkedett (februárban 4,5 volt), miközben a februári ipari termelés várhatóan havi szinten +0,2%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a januári -0,3%-hoz képest. A National Association of Home Builders (NAHB) márciusi lakáspiaci indexe a becslés szerint 50-re emelkedett (februárban 46 volt). Az USA-ban napvilágot látó pozitív adatok megerősítik majd, hogy a közelmúltbeli gazdasági adatokban mutatkozott lassulás főleg a hideg időjárásnak tudható be.

Hétfőn két személy tart beszédet. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Jens Weidmann az euróövezet külső egyensúlytalanságairól beszél; a BoE kormányzó-helyettese, Cunliffe a globális pénzügyi piacokról beszél.

A hét hátralévő részében fő eseményként az FOMC szerdán tart értekezletet. A piaci várakozások szerint a Fed továbbra is kitart a fokozatos csökkentés mellett, és további 10 milliárd dollárral csökkenti a kötvények vásárlását.

,