Címkéink

A részvények lerázták tegnapi gyengeséget Ázsiában

#IronFX #Elemzések

postimage-a_reszvenyek_leraztak_tegnapi_gyengeseget_Azsiaban

Ismerős történet – az USA-beli mutatószámok csalódást keltenek, és a dollár mérsékelten gyengül. A kulcsfontosságú pont talán a részvénypiacon, nem pedig a Forex piacon volt.

A részvények „lerázták” a tegnapi gyengeséget Ázsiában, majd az európai és az USA-beli részvények is magasabb szinten zártak. Ez kockázatvállaló hozzáállásra ösztönzött; az ausztrál dollár és az új-zélandi dollár a nap nagy győztesei lettek, miközben a biztonsági befektetési JPY és CHF gyengült. Az EUR/USD pár a közelmúltbeli tartományán belül maradt (lásd az alábbi technikai elemzést), mivel az európai hírek elfojtották az azzal kapcsolatos várakozásokat, hogy az EKB a következő héten további könnyítő intézkedéseket foganatosít. Bár az eurozóna fogyasztói árindexe az eddigi legnagyobb esést könyvelhette el havi szinten januárban, az éves szintű rátát magasabbra korrigálták; mindhárom Ifo index felülmúlta a piaci előrejelzéseket (a három közül kettő emelkedett); a belga üzleti hangulatindex – amely meglepően megbízhatóan jelzi az EU egészének üzleti helyzetét – valamelyest javult februárban, ezáltal csökkenti az EKB-ra nehezedő nyomást, hogy a jövő héten tartandó értekezletén további könnyítést foganatosítson. Az EKB következő irányjelzői a februári előzetes inflációs adatok, amelyeket a hét későbbi részében tesznek közzé. A piaci előrejelzés szerint további lassulás várható az eurozóna inflációjában (éves szinten +0,8%-ról +0,7%-ra), ami felélesztheti a könnyítéstől való félelmeket, és csökkentheti az EUR/USD párt.

A földgáz vegyesen viselkedett; a márciusi kontraktus kezdetben kb. 4%-kal emelkedett, majd később kb. 15%-kal csökkent, miután az USA Nemzeti Időjárás Szolgálata a korábbinál melegebb időjárást jelzett előre a középnyugati országrészben, március 6-tól kezdődően. A szokatlanul hideg időjárás vége a csalódást keltő USA-beli gazdasági adatok végét is jelezheti. Ha ez elfojtott kereslet – ha például az emberek a hideg időjárás miatt nem vásároltak házat, autót vagy cipőt –, akkor március/április táján a gazdasági tevékenység fellendülésének lehetünk tanúi, és fordulat áll be a gazdasági adatokban Ez talán támogathatja a dollárt.
Ma csak másodlagos adatokat tesznek közzé az eurozónában: Németország 4. negyedéves végleges GDP adatait és a francia februári gyártási bizalmi indexet, amely az előrejelzés szerint változatlanul 100. Olaszország decemberi viszonteladói értékesítése az előrejelzés szerint havi szinten már egymást követő második hónapja nem jelez változást, míg az ország februári fogyasztói bizalmi indexe várhatóan a januári 98,0-ról 98,5-re emelkedik. Valószínűleg ezek egyike sem gyakorol különösebb hatást a piacra.


Az Egyesült Királyságban a BBA januári jelzálogkölcsön-jóváhagyások az előrejelzés szerint a decemberi 46 521-ről 47 150-re emelkednek. Ez hozzájárulhat az angol font támogatásához.

Az USA-ban a Federal Housing Finance Agency (FHFA) decemberi lakásárindexe az előrejelzések szerint havi szinten +0,1%-ról +0,3%-ra gyorsult, miközben az S&P/Case-Shiller lakásárindex azonos hónapra vonatkozóan éves szinten 13,71%-ról 13,40%-ra lassult. A Konferenciatanács februári fogyasztói bizalmi indexe várhatóan 80,7-ről 80,0-ra csökkent, ami tükrözi a legutóbbi, csalódást keltő USA-beli gazdasági adatokat. Az azonos hónapra vonatkozó richmondi Fed gyártási index várhatóan a januári 12-ről 5-re csökken. Ezen adatok negatív hatást gyakorolhatnak az amerikai dollárra, mivel további csalódást keltő adatokról van szó az USA-ban.
A napirend szerint ma ketten tartanak beszédet: A Federal Reserve kormányzója, Daniel Tarullo és a New York-i Fed elnöke, William C. Dudley.

EUR/USD

Az EUR/USD párnak nem sikerült áttörnie az 1,3770-es (E1) maximum szintet, és ezen szint elérése után ismét csökkent, majd megállapodott a növekvő trendbeli tartomány alsó határának közelében. Ezen maximum szint felfelé való áttörése most szükséges a rövid távú növekvő trend folytatódásának jelzéséhez. Másrészt az 1,3700-es (T1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése jelezné a rövid távú kettős csúcs befejeződését, és további medve jellegű hosszabbításokat indítana el. Semleges nézetre váltok, mivel a pár nem tudta áttörni a korábban említett maximum szintet, de a tartományon belül maradt, és az 50 periódusú mozgóátlag jól támogatja.
Támaszszint: 1,3700 (T1), 1,3650 (T2), 1,3560 (T3).
Ellenállásszint: 1,3770 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

EUR/JPY

Az EUR/JPY pár konszolidációs módban mozgott, és a 141,25-ös (E1) kulcsfontosságú ellenállásszint alatt maradt. Ezen ellenállásszint felfelé való áttörése szükséges a „fordított fej-váll” visszafordulási alakzat és annak megerősítéséhez, hogy a december 27. óta tartó csökkenés a legalsó szintre ért. A 141,25-ös (E1) ellenállásszint áttörése nagyobb bika jellegű következményekkel járhat, és kikövezi az utat a 144,35-ös (E3) korlát felé, amely egybeesik a január 29. és február 4. közötti medve jellegű hullám 161,8%-os Fibonacci hosszabbítási szintjével. Azonban az MACD és az ár mozgása közötti negatív divergencia továbbra is aggasztó; a 139,15-ös (T1) szint lefelé történő áttörése talán jelzi, hogy a korábban említett visszafordulási alakzat nem volt olyan érvényes, mint gondoltuk, és ismét negatívvá változtatja a képet.
Támaszszint: 139,15 (T1), 137,55 (T2), 136,20 (T3).
Ellenállásszint: 141,25 (E1), 142,85 (E2), 144,35 (E3).

GBP/USD

A GBP/USD pár támaszszintre talált az 1,6600-os (T1) szint közelében, amely egybeesik a február 5. és 17. közötti rally 38,2%-os Fibonacci visszatérési szintjével, majd valamelyest emelkedett. Az árfolyam azonban az 1,6725-ös (E1) ellenállásszint alatt marad.
A napközbeni irányt most semlegesnek tartom, mivel 1,6725 felett ismét megcélozhatja az 1,6820-as (E2) maximum szintet, miközben a 38,2%-os visszatérési szint lefelé történő áttörése meghosszabbíthatja a korrekciós hullámot. A napi grafikonon a hosszabb távú növekvő trend folytatódott a januári maximum szintek áttörése után.
Támaszszint: 1,6600 (T1), 1,6520 (T2), 1,6465 (T3).

Ellenállásszint: 1,6725 (E1), 1,6820 (E2), 1,6885 (E3).

,