Címkéink

A termőföld nem amortizálódik?

#Magyar #Jog #Mezőgazdaság

postimage-a_termofold_nem_amortizalodik?

Az Alkotmánybírósághoz fordult a káptalantóti piac üzemeltetője, azért hogy a testület korrigálja állásfoglalását, amely szerint a termőföld nem amortizálódik és korlátlan ideig használható.

Harmathy Ildikó kifogásolta az Alkotmánybíróság egyik határozatának megfogalmazását, amely szerint "a termőföldnek egy országon belüli mennyisége adott, nem növelhető. A rendelkezésre álló föld viszont korlátlan ideig használható, nem amortizálódik." 
Állítása szerint ezen az elven alapuló a termőföldről és a természetvédelemről rendelkező törvények nem valós értékrendhez igazodnak.

A Veszprémi piac üzemeltetője szerint az aranykorona-érték helyett a valós ökológiai állapotnak megfelelő értéket kellene nyilvántartani a telekkönyvben.

Szerinte a természetvédelem "félresiklott" jogszabályi háttere vezetett a káptalantóti termelői piac körül évek óta zajló, máig lezáratlan vitához is. A hét éve működő piac vezetője természetkárosítás bűncselekménye miatt sorra kapja a bírságokat, és bűnvádi eljárás is indult ellene. Ennek oka, hogy a tulajdonában lévő, a telekkönyvben szántóként nyilvántartott, a valóságban 23 éve nem szántott területen heti 8 órában termelői piacot üzemeltet. A hatóságok arra kötelezték, hogy állítsa vissza a falu határában lévő terület eredeti állapotát szántóként, mivel a hatályos törvények értelmében piac nem kaphat működési engedélyt mezőgazdasági besorolású területen.

Forrás: MTI

Kiegészítés

Rengeteg jogi probléma van a telekkönyvezés körül, nemritkák az olyan esetek, mikor a telekkönyvileg szántóként bejegyzett területre nőtt erdőből legálisan nem lehet fát vágni. Amennyiben van ezzel kapcsolatos tapasztalatod, írj kommentet!

,,