Címkéink

Ami ma a falusi CSOK részleteiről tudunk

#Támogatás

postimage-ami_ma_a_falusi_csok_reszleteirol_tudunk

2019. Április 12-én Gyopáros Alpár a a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos közzétette a falusi CSOK (azaz falusi családi otthonteremtési kedvezmény) várható részleteit.

A falusi CSOK sokak által várt kiterjesztése az eddigi megoldáscsomagnak, mellyel a kormány fokozni kívánja a családalapítási kedvet. A program azokon a hátrányos helyzetűnek minősített településeken érvényes, ahol a lélekszám 5000 fő alatti és csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg ilyen településből 2486 került a listára.

A program várhatóan 2019. Július 1-ével indul (habár az időpont jelenleg még változhat), és 3 évig lesz elérhető. A kormány persze monitorozni fogja, azt, hogy ez milyen hatással is lesz a támogatásnak a kistelepüléseken. Valószínűleg az elnéptelenedés mértékéének változása lesz a fókusza ennek a megfigyelésnek (de ez csak következtetés).

A támogatás mértéke a meglévő vagy vállalt gyermekek száma alapján kerül meghatározásra. A következő módon:

1 gyermek esetén 600.000 Ft
2 gyermek esetén 2.600.000 Ft
3 vagy több gyermek esetén 10.000.000 Ft

 

 

 

Kizáró okok a Falusi CSOK-ból

Mivel állítólag sok visszaélés történt az előző programokban, ezért a következő kritériumokat határozták meg:
 

  • erkölcsi bizonyítvny megléte szükséges (igazol büntetlen előélet)
  • 2 év ársadalombiztosítási jogviszony
  • a programban saját cég vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő lakóingatlan megvásárlására nem lesz lehetőség

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a falusi CSOK létrehozásával a tisztességes magyar családokat kívánják támogatni. Bizounk benne hogy ez így is fog történni, és a vidék fejlesztése érdekében előrelépéseket fogunk tapasztalni ezen a téren.


Mit kell tennem ha én is igényelni szeretném a falusi CSOK-ot?

Amennyibe eddig nem fordul meg a fejedben a családalapítás, hát most érdemes. Persze gyermeket vállalni nem azért kell mert így támogatáshoz jutunk. Ez inkább azoknak szól, akik fejben már játszadoznak ezzel a gondolattal, de még túl nagy ugrásnak érzik annak anyagi vonatkozásai miatt. A CSOK igénylése valószínűleg nem lesz a legegyszerűbb (ahogyan eddig sem volt), de ezzel azok is kaphatnak egy kezdőlökést, akik eddig nem hittek abban hogy tényelg összejön a hagyományos családi élet ;)