Címkéink

Ismét drágul a cukor a világpiacon

#Árutőzsde

postimage-ismet_dragul_a_cukor_a_vilagpiacon

Az elmúlt két hónapban mintegy 15%-kal drágult a cukor, és további áremelkedés várható.

Ennek fő okai:

  • a világ cukortermelésének több mint egynegyedét adó Brazíliát sújtó aszályos időjárás,
  • valamint a második legnagyobb cukorexportőr Thaiföld politikai feszültségei miatt várható kínálatcsökkenés.

Ötven éve nem látott szárazság sújtotta az év elején Brazíliát, emiatt a nedves földet kedvelő cukornádból is kevesebb termett eddig a 2013. október 1-jétől 2014. szeptember 30-áig tartó szezonban, mint az előző évben. 

A cukornádból most már több etanolt állítanak elő, mint cukrot. Ebben a szezonban csak a termés 45 százalékából lesz cukor, ez 5 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - tette közzé az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatala (ABARES). Ennek megfelelően a világ cukortermelése hároméves növekedést követően most először csökkent, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előzetes adatai szerint 1 millió tonnával, 175 millióra. 

Brazília a világ legnagyobb cukortermelője az előző szezonban előállított 38,8 millió tonnával, a dél-amerikai országot India (25,5 millió tonnás termeléssel) és Kína (14,8 millió tonnával) követi. Az Európai Unió cukortermelése 16 millió tonnát tett ki a 2013 szeptemberében záruló szezonban, majdnem 600 ezerrel kevesebbet, mint az egy évvel korábbi szezonban.

Magyarország

Magyarországon 1990-ben még évente 600 ezer tonna cukrot állítottak elő, ám az Európai Unióhoz való csatlakozást követően az akkori kormány visszaadta a cukorkvóta nagy részét, emiatt a termelés évi 105 ezer tonnára csökkent, amit jelenleg egy gyár, a kaposvári állít elő. Mivel a hazai fogyasztáshoz szükséges cukormennyiség kétharmadát importálni kell, a világpiaci árak nagymértékben befolyásolják a magyarországi cukorárakat.

A cukor a brazíliai szárazság miatt jelenleg közel 15 %-kal többe kerül, mint két hónappal korábban és a szakemberek szerint az év végéig további 10-15 százalékkal is emelkedhetnek a nádcukorárak.  

Magyarországon a februári cukorárak még nem tükrözték a világpiaci drágulást, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 238 forint volt, ez 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 287 forinttól. A válság 2008 őszi kitörése óta a kristálycukor kilójáért 2011 márciusában kellett a legtöbbet fizetni, átlagban 352 forintot.

MTI, Conclude Befektetési Zrt