Címkéink

Az orosz kormányőrség megfigyelné a blogokat is

#Internet #Kelet #Kommunikáció

postimage-az_orosz_kormanyorseg_megfigyelne_a_blogokat_is

Az orosz kormányőrség(FSzO) adatbázist hoz létre a azokról a bloggerekről, akik a hatalommal szemben ellenséges vagy szélsőséges véleményt fogalmaznak meg internetes bejegyzéseikben.

Az FSZO tavaly decemberben írt ki pályázatot a sajtóban megjelent információk "automatikus összegyűjtésére", amelyre legfeljebb 31,8 millió rubelt (mintegy 210 millió forint) költhetnek. 

Izvesztyija című orosz napilap szerint a szakembereknek internetes naplókban, a blogokban elhelyezett feljegyzéseket, értesítéseket kell figyelniük. A megfigyelés kiterjed a különböző események kedvező vagy negatív megítélésére is. Az államfőre, az elnöki hivatalra vagy éppen az ellenzék tiltakozó megmozdulásaira vonatkozó információkkal külön-külön foglalkoznak majd.

Robert Slegelj, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti képviselője az Izvesztyijának elmondta, hogy Oroszországban eddig is működött hasonló megfigyelési rendszer, amelynek a műszaki jellemzőit csak a kormányőrség ismeri. A politikus elismeréssel beszélt arról, hogy az állami szervezet most nyílt pályázatot írt ki az internetes adatgyűjtésre. Slegelj szerint fennáll a veszély, hogy a figyeléssel megsérhetik a magánszférát, de ez minden országban így van. A kérdés nem az, hogy létezik-e ilyen rendszer, hanem az, hogy miként alkalmazzák.

Az orosz kormánypárti képviselő úgy vélte: Oroszországban sokkal humánusabbak "a magánéletbe való behatolás" szabályai, mint más országokban.

Makszik Kononyenko ismert orosz újságíró és blogger szerint ugyanakkor a kormányőrségnek nem kellene az internet megfigyelésével foglalkoznia, ez ugyanis szerinte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dolga.

Források:MTI, http://izvestia.ru/news/563116

,,