Címkéink

Az ukrán események után élénkül a kockázatvállalás

#Tőzsde #IronFX

postimage-az_ukran_esemenyek_utan_elenkul_a_kockazatvallalas

Az európai adatok ismét lekörözték az USA-beli adatokat, de a piac alig vett tudomást róla.

Az eurozóna szolgáltatási szektor PMI-indexeit felfelé korrigálták; az eurozóna kompozit PMI-indexe az utóbbi három év legmagasabb szintje felé közeledik; az euróövezet viszonteladói értékesítése közel 13 év alatt a legnagyobb havi szintű emelkedést könyvelhette el. Másrészt az USA-beli szolgáltatási szektor ISM indexe csökkent; ezen belül a foglalkoztatási rész PMI-indexe aggasztó, 47,5-ös értékre csökkent, amely az 50-es „mindent vagy semmit” vonal alatt van. Az ADP jelentés is alulmaradt a várakozásokon, bár az előző havi adatot jelentősen lefelé korrigálták. A hírek csupán kis reakciót váltottak ki a piacon, és a 10 éves futamidejű USA-beli kötvények hozama valamelyest emelkedett; ugyanez történt a Fed Alapokkal kapcsolatos várakozásokkal. A kedvezőtlen USA-beli adatok ismét a rossz időjárásnak tudhatók be? A Bézs Könyv összefoglalója 25-ször említette az időjárást; úgy tűnik, hogy ennek eredményeképpen a holnap közzéteendő, nem mezőgazdasági munkaerő-állománnyal kapcsolatos várakozásokat lefelé korrigálják – sok új előrejelzés a 120-130 ezres tartományban van (az előrejelzés két héttel ezelőtt a 150-180 ezres tartományban volt). Ez ma gyengítheti az amerikai dollárt; de csökkenti az akadályt az amerikai dollár pénteki kiemelkedő teljesítményéhez.

A devizákat illetően úgy tűnik, hogy visszatért a kockázatvállalás – a JPY és a CHF teret veszített a dollárhoz képest, miközben a legtöbb deviza erősödött; az euró figyelemre méltó kivétel. A piac talán hezitál a mai EKB értekezlet előtt. Miközben az eurozóna előzetes februári fogyasztói árindexe valamelyest emelkedett a várakozáshoz képest - ami csökkenti a Bankra nehezedő közvetlen nyomást -, az értekezlet keretében publikálják a 2016-os inflációs előrejelzéseket. Ha az infláció az előrejelzések szerint továbbra is alulmarad a 2%-os célkitűzésen a 2 éves időtartamban, az EKB valószínűleg tovább enyhít politikáján. Ennek lehetőségét tegnap alátámasztott a Nemzetközi Valutaalap egyik blogjában közzétett bejegyzés, amely azzal érvelt, hogy nem csak a defláció, hanem az alacsony infláció is gondot okozhat az euróövezetben, ami szerint „gondosabb megközelítést kíván meg az EKB-tól”. Az EKB tagjainak megjegyzései arra utalnak, hogy a legvalószínűbb intézkedés az, ha leállítják a 177 milliárd eurós befektetések „sterilizálását” az Értékpapír-piaci Program (SMP) portfólión belül. Ezzel a lépéssel a piac talán már számolt; ezért ha csak erre kerül sor, az EUR/USD pár szerintem valószínűleg „add el a tényt” reakció hatására emelkedni fog. Szokás szerint a figyelem az EKB elnöke, Mario Draghi által tartott sajtókonferenciára irányul, miután a központi bank bejelenti kamatlábbal kapcsolatos döntését.

Másrészt a kockázatvállaló kereskedés kedvezett az ausztrál dollárnak, amely azon hír hatására is fellendült, miszerint az ország kereskedelmimérleg-többlete januárban 2,5 évet tekintve a legmagasabb szintre emelkedett, valamint az adott hónap viszonteladói értékesítése háromszor gyorsabban emelkedett, mint a gazdasági szakemberek előrejelzése. Mivel az AUD/USD pár most már 0,90 felett van, az Ausztrál Nemzeti Bank valószínűleg aggódni fog annak gazdaságra gyakorolt hatása miatt, és várhatóan több megjegyzést hallunk majd túlértékelt állapotáról. A devizában eladási pozíciók nyitására váró befektetőket esetleg érdekelheti a dolog.

A CAD is erősödött, miután a Kanadai Nemzeti Bank változatlanul 1,00%-on hagyta jegybanki alapkamatlábát, és elismételte, hogy a következő lépés a gazdasági adatok alakulásától függ. A Bank elmondta, hogy „Egészében véve a kanadai növekedés és infláció fundamentális mozgatórugói fokozatosan, a várakozásoknak megfelelően erősödnek”, ami valamelyest magabiztosabb kijelentés, mint a legutóbbi januári értekezlet után elhangzott szavak. Az alacsony infláció miatti aggályuk is csillapodott. Szerintem az olajárak csökkenésével a CAD tovább gyengül.

Az EKB értekezlet mellett ma a Bank of England is ülésezik. Valószínűleg ez sem megy eseményszámba. A Bloomberg által megkérdezett gazdasági szakértők egyöntetűen úgy vélik, hogy a Bank változatlanul hagyja politikáját.

A mutatószámok tekintetében ma Németország és az USA januári gyári rendelésállomány adatait teszik közzé. A német gyári rendelésállomány az előrejelzés szerint januárban 0,9%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a decemberi -0,5%-hoz képest; eközben az adott hónapra vonatkozó USA-beli adat a decemberi -1,5%-hoz képest várhatóan 0,5%-kal csökken. Az USA-ban közzéteszik a március 1-jén véget ért hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát, amely az előrejelzés szerint a korábbi 348 ezerről 336 ezerre csökkent.

Máshol: Kanada januári építési engedélyeinek száma az előrejelzés szerint 1,7%-kal emelkedett (decemberben 4,1%-kal csökkent).

Draghi elnök mellett ma napközben két Fed hivatalnok tart beszédet. A New York-i Fed elnöke, William Dudley interjút ad a Wall Street Journal újságírójának, Jon Hilsenrathnak; a philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser „Kilépés a rendhagyó monetáris politikából” címmel tart előadást.

,