Cégnév ellenőrzés cégalapítás előtt

Cégalapítás előtt, meg kell győződnünk, hogy a cégnév, amit szeretnénk birtokba venni, megfelel e a szabályoknak. A leggyakoribb probléma egy cégnév esetén, ha létezik már bejegyzett cég azon (vagy hasonló) néven mint amit szeretnénk. A cégnév ellenőrzés szerencsére megoldott.

Magyar cégalapítás esetén a legegyszerűbben elérhető cégnév ellenőrző módszer az, ha Igazzágügyi Minisztérium által üzemeltetett e-cegjegyzek.hu oldalt használjuk. Itt ingyenesen lekérhetőek egy adott cég adatai, tájékoztató jelleggel (tehát közhiteles okiratként nem felhasználható módon).

Annak a megállapítására azonban tökéletes az oldal hogy megtudjuk létezik e hasonló nevű cég Magyarországon, mint amit mi szeretnénk.

Cégnév ellenőrzéshez a jobb felső sarokban lévő keresőmezőbe írjuk be a cégnevet (cégforma nélkül) a keresőmezőbe, majd indítsunk egy keresést. A találati listán ebben az esetben minden olyan cég megjelenik ami tartalmazza az általunk beírt cégnevet.

Azt is elmondhatjuk hogy ebből a szempontból viszonylag egyszerű helyzetben vagyunk, egy német cégalapítás esetén a cégnév ellenőrzés nem ennyire egyszerű, ebben érdemes szakértő segítséget kérni.