Címkéink

Civis Globál Brókerház Zrt.-250 milliós bírság

#Magyar #Büntetés

postimage-civis_global_brokerhaz_zrt.-250_millios_birsag

A már korábban is zűrös Civis Globál Brókerház Zrt-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 250 millió forintos piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Brókerházat sújtó büntetés:

  • 250.000.000 Ft piacfelügyeleti bírság
  • Független biztosításközvetítői tevékenység végzésére jogosító engedély visszavonása

Vád:

  • Engedély nélküli portfóliókezelés

Előzmények

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) egy korábbi nyilatkozatában mér jelezte hogy a Civis Globál Brókerház Zrt. nem OBA tagintézet, így az OBA védelem kizárólag a Brókerházra, mint számlatulajdonosra vonatkozik.

A Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya Kis Sándort a Civis Globál Brókerház Zrt ügyvezető igazgatója ellen nyomozást indított csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Fejlemény

 A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította: a Civis Globál Zrt. portfóliókezelésre irányuló befektetési szerződéseket kötött, amelyekben a befektetők azzal bízták meg a társaságot, hogy egyedi megbízásuk alapján saját nevében, a befektetők javára befektetési termékre vonatkozó szerződést kössön.
    A társaság több száz ügyféllel kötött ilyen szerződést, s ennek nyomán milliárdos összegű befektetésre szánt pénzösszeget vett át az ügyfelektől. A Civis Globál Zrt. az ügyfélpénzek egy részét pénzügyi eszközökbe fektette, azaz rendszeres gazdasági tevékenysége keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan engedély nélkül portfóliókezelést végzett - áll a közleményben.
    A határozat szerint a bírság összegét befolyásolta, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét nagy rendszerességgel, a befektetők széles körét érintően végezte. Kihasználta azt a tényt is, hogy az MNB nyilvántartásában biztosításközvetítési tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepel, s így professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette.
    Súlyosító körülménynek számított az is, hogy a Civis Globál Zrt. az engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével negatív hatást fejtett ki a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére. Egyúttal jelentős mértékű pénzeszközöket vont el a tőkepiac legális intézményei által nyújtott szolgáltatásoktól.
    A társaság a piacfelügyeleti eljárás során nem működött együtt a jegybankkal.
    Mivel a Civis Globál Zrt. több esetben súlyosan megsértette a független biztosításközvetítőként rá vonatkozó jogszabályi előírásokat és szakmai elvárásokat is, az MNB visszavonta a társaság biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét és törölte nyilvántartásából.
    A piacfelügyeleti eljárást a jegybank jogelőd hatósága, a PSZÁF indította - olvasható a határozatban.(MTI)

 

,