Címkéink

Amit a Corona-Warn Appról tudni érdemes

#Szoftver #Németország

postimage-amit_a_corona-warn_approl_tudni_erdemes

A Corona Warn App egy német kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető okostelefon alkalmazás. A célja a felhasználók figyelmeztetése abban az esetben ha az egy igazolt SARS-COV-2 típusú koronavírus hordozójával találkozunk.

A szoftvert tehát a német szövetségi kormány megbízásából fejlesztették, Helge Braun kancelláriaminiszter nyilatkozata szerint egy adattakarékos, csak a legminimálisabb információkat gyűjtő alkalmazásról beszélünk. Valójában már jóval korábban, április környékén be kellett volna vezetni, azonban tisztázatlan adatvédelmi kérdések miatt ez nem teljesülhetett. 

Így működik a Corona Warn App

Az alkalmazás  riasztja a felhasználót, ha legalább 15 percen keresztül 2 méteres távolságon belül tartózkodott igazolt fertőzött közelében. Persze a működésnek az is feltétele, hogy az igazolt fertőzött személy okostelefonján szintén működjön a Corona Warn App. Ez elsőre ugyan elég hihetetlennek tűnik, de az ARD köztelevízió kutatása szerint a német lakosság 42%-a hajlandóságot mutatott a telefonos alkalmazás használatára.

Ezt igazolja az is, hogy az alkalmazást több mint 2.000.000 felhasználó töltötte le.

Az alkalmazás használata az első elemzések szerint egyszerű és intuitív, nem terheli meg túlzottan a készülék akkumulátorát és adatvédelmi szempontból is pozitív kritikát kapott. (az adatokat ugyanis decentralizált módon a készüléken tárolja, nem egy központi nyilvántartásban.

A Corona Warn App letölthető Andorid és iPhone típusú készülékekre is, ha valakienk esetleg kedve támad kipróbálni azt. Ismét egy indok ami a németországi cégalapítás előnyei mellett szól. Nem sok ilyen innovatív gondolkodású országot találunk a világon jelenleg.

,