Címkéink

Gondolatok a Day Trade kereskedésről

#Tőzsde

postimage-gondolatok_a_day_trade_kereskedesrol

Egyre több helyen tűník fel az Day-Trade tőzsdei kereskedés mint a gyors meggazdagodás egy módszere. Tanfolyamok sokasága hirdeti, hogy igazi kereskedővé válhatunk egy néhány hetes online tanfolyam, vagy egy letölthető könyv után. Valóban így van?

Tisztázzuk, a tőzsde önmagában nem rossz dolog, és maga a Day Trade alapú kereskedés is valószínűleg hasznot hozhat a profi brókereknek. A napon belüli kereskedés azonban nem a kezdőknek való.

Hadd meséljem el a történetem. 

Azon kevesek közé tartozom, akik kipróbálták a tőzsdét laikus kezdőként, és pozitív mérleggel hagyták azt abba. Nem lettem hihetetlenül vagyonos, egyszerűen arról van csak szó, hogy a befektetett pénzem időben vettem ki és rájöttem hogy mennyire nem értek ehhez az egészhez.

  • Gyakorlatilag egy induló (ma már nem létező) tőzsdei platformon kaptam ajándékba 300$ valódi pénzt, amivel elkezdhettem a kereskedést.
  • Ezt az összeget 2-3 hét alatt feltornáztam 1000$-ig. 
  • Kivettem egy kis hasznot, mivel kellett a pénz, de 400$-t a számlámon hagytam, hogy tovább kereskedhessem.
  • A maradék 400$-t pedig gyakrolatailag 2 nap alatt lenulláztam

A stratégia nem változott, továbbra is azokat a jelzéseket figyeltem mint előtte. Egyvalami azonban változott. 

A tőzsdei kereskedéshez, legyen szó a Day Trade vagy bármilyen más módszerról kell egy stabil lelkiállpot. Amint megjelenik a kétség a gondolkodásodban, biztos lehgetsz benne hogy bukni fogsz. Ha nincs semmiféle kétséged akkor sem biztos egyébként hogy jól fekteted be a pénzed.

Szerencsémre, én elég hamar rájöttem erre, meg arra is hogy amíg nem volt tétje addig nyugodtan játszadoztam, gyakorlatilag szórakozásként fogtam fel az egészet. Amíg az ajándék 300$-ral kereskedtem addig kiváló eredményeim voltak.

Amint a befektetett pénzt a magaménak tekintettem, buktam.

Mit tanultam a tőzsdén?

A piac kiszámíthatatlan! Ezzel a profi tőzsdei elemzők tisztában vannak. Hiába a tökéletes indikátorválasztás, hiába az első kézből szerzett információ, hiába a tisztánlátás. A tőzsde kifinomult rendszerére bármi hatni tud, minden mindennel összefügg.

Ha valahol a világon bekövetkezik egy természeti katasztrófa, amiről lehet hogy még az esti híradóban sem beszélnek, hatást fejt ki a gazdaságra. Elképzelhető hogy olyan közvetett hatásokat okoz amik képesek megfordítani dollár árfolyamát. Na és mit gondolsz mennyi ilyen befolyásoló tényezővel kellene számolni?

Persze a technikai elemzések során ezeket tudatosan figyelmen kívül kell hagyni, ami sokszor be is bizonyosodik. De nbe feledjük, hogy ebben az esetben is csak valószínűségeket számítunk.

A tőzsde műkődése egy másik terület amit érdemes tanulmányozni. Fontos olyan alapfogalmakka is tisztában lenned mint például a tőkeáttétel. Véletelenül se kezdj addig bele, amíg nem értede mi is történik abban a pillanatban amikor nyitsz egy pozíciót (vagy hívjam inkébb fogadásnak? ;) 

Hogyan próbáld ki a tőzsdét?

Ha kezdő vagy és mégis kíváncsi vagy a tőzsdére, vagy csak tanulni szeretnél valami újat azt mondom vágja neki. De ne abból a pénzből, amiből élsz te és a családod!

Tőzsdézhetsz virtuális pénzzel is, rengeteg demo jelleggel működő online piactér létezik. Itt kapsz egy virtuális tőkekeretet, amivel a valódi tőzsdei árfolyamokkal dolgozhatsz.

Jó, értem, a virtuális pénz nem olyan. Én sem szeretem, pedig jó lenne. Ha úgy döntesz hogy mégis valódi pénzt fogsz befekteteni a tőzsdébe, akkor tekints arra az összegre úgy, hogy a befizetés pillanatában el is buktad azt és soha többé nem fogod látni!

Ha így állsz a dolgohoz, és a valóságban is nélkülözni tudod persze azt a pénzt, akkor talán van egy pici esélyed arra, hogy valamiféle profitot termelj. Ha azonban a befizetés után kiderül hogy mégis kellett volna az a pénz, mert a gyerek elindult az iskolába és a színházbérletet még nem fizetted ki, biztos lehetsz benne hogy tényleg nem fogod többet látni.

Még egy szó a Day Trade kapcsán

Remélem most már világos számodra mit is jelent a tőzsdei kereskedés, a téma ugyan kicsit globálisabbra sikerült mint a Day Trade kereskedés, de abban megint csak biztos vagyok, hogy a jó befektetéshez idő kell.

Nézd meg a téma nagyjait, mi a közös bennük? Az, hogy hosszú távon gondolkodnak, és valószínűleg eszükbe sem jut hogy napi szinten kereskedjenek.