Deepfake technológiával loptak pénzt

Egy úgynevezett deepfake nevű technológiát használtak a digitális bűnözők, hogy egy hamis telefonhívással 220 ezer eurónyi pénzt utaltassanak egy számlára. Az áldozat egy német kézben lévő angol energetikai cég; a hamis telefonhívásban a német felsővezetők egyikének hangját használták az elkövetők.

Mi az a deepfake technológia?

A “deepfake” megnevezés eredetileg egy vizuális CGI effekt típust jelentett. A Wikipedia szerint a lényege az, hogy egy mesterséges intelligencia program egy adott személy arcáról készült fotógyűjteményből összeállít egy “másolatot”, azt pedig egy másik személyről készült videóra illesztik.

A vizuális effektek minősége ugyan még messze nem tökéletes, azonban a technológia rövid alatt is hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ebben a videóban a szakértők még nem tudhatták, hogy mi lesz a technológia következő evolúciós lépése:
https://www.youtube.com/watch?v=3vHvOyZ0GbY

Maga a deepfake kifejezés 2017-ből származik a közösségi médiából. Az amatőr kezekben lévő technológiát kezdetben humoros célzattal használták, például Nicolas Cage arcát varázsolták más színészekére, azonban rövid időn belül megjelentek a ráhamisított arcokkal készült erotikus tartalmak is.

Két évvel később eljutottunk arra a szintre, hogy egy MI segítségével tökéletes minőségben lemásolták egy ember hangját és csak az agresszív taktika miatt buktak le az elkövetők.

Amit tudni lehet az esetről

Az eredeti riport a The Wall Street Journaltól származik, ők az információt az Euler Hermes Group SA nevű biztosítási cégtől kapták. Később a Forbes és az Index is írt róla.

A célpont egy német kézben lévő angol energetikai vállalat volt. A cég CEO-ja még márciusban kapott egy telefonhívást az egyik “német vezetőtől”, hogy utaljon át egy számlára 220 ezer eurót. A bűnözők által használt mesterséges intelligencia tökéletes módon szintetizálta a CEO felettesének hangját, beszédstílusát és akcentusát, így az átvágott célpont gyanútlanul el is utalta a kérdéses összeget.

Később további két hívást kapott hasonló utasításokkal, a CEO a végére azonban gyanút fogott és jelentette az esetet. Sajnos addigra a pénznek nyoma veszett; eredetileg egy magyar számlára utalták az összeget, azonban azt tovább utalták Mexikóba.

Nem tudni, hogy kik voltak az elkövetők, illetve milyen szoftvert használhattak a bűncselekmény végrehajtására.