Címkéink

Deviza: dollár, euró, jen

#IronFX #Elemzések

postimage-deviza:_dollar,_euro,_jen

A dollár erősödött. Janet Yellen a FED elnöke jelentést teszt.  Közzéteszik a német februári előzetes fogyasztói árindexet.

A dollár egyúttal az összes G10 devizapárjához képest erősödött. Figyelemre méltó volt, hogy a biztonsági befektetési eszközök felé való áramlásban a jen vagy a svájci frank nem vett részt, amelyek rendszerint ilyen körülmények között emelkednek. A svájci franknak csak korlátozott mozgástere volt az amerikai dollárral szembeni erősödésben, amikor az amerikai dollár erősödik az euróhoz képest, mivel ez azt jelentené, hogy a svájci frank erősödik az euróval szemben, de a Svájci Nemzeti Bank aktívan beavatkozik annak megakadályozására, hogy az EUR/CHF pár az 1,20-as padló felé közelítsen. Másrészt az USD/JPY pár stabil volt azon jelentés hatására, hogy egyes japán gyártók idén magasabb bónuszokat fognak fizetni, ami esetleg növeli az inflációt. Az USD/JPY pár csökkent a feltörekvő piacok feszültségeinek fokozódásával. Az AUD volt a legnagyobb vesztes az éjszaka folyamán, miután a 4. negyedéves magántőke-befektetés negyedéves szinten -5,2% lett, amely messze elmarad a negyedéves szinten -1,3%-ra számító piaci becslésektől, és négy év tekintetében a legkedvezőtlenebb adat. Szerintem az ausztrál dollár gyengül.

Az ukrajnai helyzet is befolyásoló erővel bír.

Az amerikai dollárral szembeni hozzáállást is sokkal jobban fellendítette az új lakások vártnál kedvezőbb januári értékesítése. Ez azonban nem akadályozta meg, hogy a kötvényhozamok csökkenjenek, és a 2016-os Fed Alapok származtatott kamatlába kb. 4 bázisponttal csökkenjen; ez jelzi, hogy a lakáspiaci adatok senkit sem győztek meg arról, hogy a gazdaság a véltnél gyorsabban javul.

A nap fő eseménye a Federal Reserve elnökének, Janet Yellen-nek a Szenátus Banki Bizottsága előtt tartandó, újraütemezett jelentéstétele lesz. Nem várható jelentős reakció megjegyzéseire, mivel várhatóan megismétli, amit ezelőtt a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtt mondott. Azonban jelentős reakció lehet a dollár vásárlása, mivel elismétli azon szándékát, hogy folytassák a Fed kötvényvásárlásainak fokozatos csökkentését.

A mutatószámokat illetően közzéteszik a német februári előzetes fogyasztói árindexet; az eurozóna fogyasztói árindexe pénteken lát napvilágot. Németország inflációs előrejelzése éves szinten a januári +1,2%-ról +1,1%-ra lassult. Ezáltal fokozódhat a spekuláció, hogy a EKB esetleg könnyítést vezet be jövő heti értekezletén, és negatív lehet az euróra nézve, bár nem várható, hogy módosítanak politikájukon. Németország közzéteszi munkanélküliségi rátáját az azonos hónapra vonatkozóan, amely várhatóan 6,8% maradt. Az eurozóna M3 éves növekedése várhatóan éves szinten +1,1%-ra gyorsult januárban (decemberben éves szinten +1,0% volt). Mindazonáltal a 3 havi mozgóátlag az előrejelzés szerint +1,3%-ról +1,2%-ra lassult. A figyelem középpontjában a kölcsönzés áll, amely tovább csökken. A magánszektor hitelállománya éves szinten 21 egymást követő hónapban csökkent, és a közelmúltban gyorsulni kezdett; decemberben éves szinten 2,4%-kal csökkent (novemberben éves szinten -1,6% volt). Közzéteszik az eurozóna végleges fogyasztói bizalmi indexét februárra vonatkozóan.

Az USA-ban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya (január) is napvilágot lát. A teljes és a szállítást nem tartalmazó adatok várhatóan csökkentek, de a decemberinél lassabb ütemben, ami bíztató lehet. Közzéteszik a február 22-én végződött hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát.

Kanada 4. negyedéves folyó fizetési mérleg deficitje várhatóan 15,5 milliárd CAD-ról 17,0 milliárd CAD-ra emelkedik.

Yellen jelentéstétele mellett sok EKB és egyéb hivatalnok tart beszédet a Bundesbank Szimpóziumon (Pénzügyi stabilitás és a központi bankok szerepe), többek között az EKB elnöke, Draghi és a dallasi Federal elnöke, Richard Fisher. Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Erkki Liikanen a piac és a szabályozás közötti egyensúlyról beszél. Végezetül az atlantai Fed elnök, Dennis Lockhart és Kansas City Fed elnöke, Esther George együtt tartanak beszédet az atlantai Fed 2014-es Banki Kilátási Konferencián.

EUR/USD

Az EUR/USD szerdán jelentősen esett, és áttörte az 1,3700-es korlátot. A csökkenést valamelyest az 1,3650-es (T1) támaszszint felett megállította a 200 periódusú mozgóátlag és a február 6. és 19. közötti előremenetel 38,2%-os Fibonacci visszatérési szintje. Ezen erős támaszszinti tartomány egyértelmű, lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járhat, és előkészítheti az utat az 1,3560-as (T2) akadály felé. Az RSI és az MACD csökkenő útvonalat követ, miközben az MACD indító és zérus vonala alatt van, ami megerősíti a devizapár közelmúltbeli negatív momentumát.

Támaszszint: 1,3650 (T1), 1,3560 (T2), 1,3480 (T3).

Ellenállásszint: 1,3700 (E1), 1,3770 (E2), 1,3810 (E3).

EUR/JPY

Az EUR/JPY pár valamelyest csökkent, és a 141,25-ös (E1) kulcsfontosságú ellenállásszint és a 139,15-ös (T1) támaszszint között maradt. A rövid távú kilátást jelenleg semlegesnek tartom, mivel csupán a 141,25-ös (E1) ellenállásszint felfelé való áttörése erősítheti meg azt, hogy a december 27-én kezdődött csökkenés a legalsó szintre ért. A momentum mutatószámok és az ár mozgása közötti negatív divergencia érvényben marad, és a 139,15-ös (T1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése ismét csökkenőre változtathatja az irányt.

Támaszszint: 139,15 (T1), 137,55 (T2), 136,20 (T3).

Ellenállásszint: 141,25 (E1), 142,85 (E2), 144,35 (E3).

GBP/USD

A GBP/USD pár ismét elérte az 1,6725-ös (E1) ellenállásszintet, és csökkent, majd megállapodott a korábbi szintjei közelében. A napközbeni irány most semleges marad, mivel 1,6725 (E1) felett ismét megcélozhatja az 1,6820-as (E2) maximum szintet, miközben a február 5. és 17. közötti rally 38,2%-os visszatérési szintjének lefelé történő áttörése az 1,6600-os (T1) szinten meghosszabbíthatja a korrekciós hullámot. Mindkét momentum mutatószám semleges szintjei közelében van, ami megerősíti a GBP/USD devizapár trend nélküli fázisát. A napi grafikonon a hosszabb távú növekvő trend folytatódott a januári maximum szintek áttörése után.

Támaszszint: 1,6600 (T1), 1,6520 (T2), 1,6465 (T3).

Ellenállásszint: 1,6725 (E1), 1,6820 (E2), 1,6885 (E3).

Az elemzéseket A Sitetalk-on és a Facebook-on is megosztom. A bejegyzést az IronFX támogatja.

,