Címkéink

Elemzés:Mi lesz ma a devizapiacon?

#IronFX #Elemzések

postimage-elemzes:mi_lesz_ma_a_devizapiacon?

Ma reggel a dollár gyengült az összes G10 devizához képest. Az USA-ban a januári chicagói Fed nemzeti aktivitási index és a februári dallasi Fed gyártási index lát napvilágot.

A G20 hivatalos közlemény sokkal fogékonyabb volt a feltörekvő piacok országainak panaszaira, mint az előtte közzétett tervezet. Eszerint a fejlett országok monetáris politikájának „megfelelő módon kell normalizálniuk a helyzetet”, továbbá szó esett a deflációs és inflációs nyomások megoldásáról. Ezenkívül tartalmazta az értekezlet előtt a monetáris politikával kapcsolatban említetteket, miszerint „legyen gondosan szabályozott és egyértelműen közzétett a jelenlegi információcsere összefüggésében”. Hozzátette, hogy „figyelembe kell vennie a világgazdaságra gyakorolt hatásokat” és azt, hogy az országok „továbbra is együttműködnek a más országokra való átterjedés kezelésében”. Ez nyilvánvalóan a feltörekvő piacokbeli országoknak tett engedmény volt, amely elnyeri tetszésüket azzal, hogy legalább elismerik a fejlett országok monetáris politikája által a feltörekvő piacok országaira gyakorolt hatást. Azonban más kérdés az, hogy valóban befolyásolja a monetáris politika végrehajtását. A hivatalos közleményben az is szerepelt, hogy a G20 „elsődleges reakciója” a politika átalakítására az, hogy „tovább erősítse és finomítsa a hazai makrogazdasági, strukturális és pénzügyi politikai keretrendszereket. A devizaárfolyamok rugalmassága is elősegítheti gazdaságaink hozzáigazítását”. Más szóval az egyes országokon múlik, hogy rendbe tegyék országukat – ez volt az ipari országok álláspontja az értekezlet előtt.

A dollár erősödött a legtöbb devizával szemben a múlt héten, leginkább a SEK, a CAD és az NZD devizákhoz képest. A CHF és az EUR voltak a G10 devizák közül azok, amelyek jelentősen erősödtek a dollárral szemben. A feltörekvő piacok devizái vegyesen teljesítettek; a dollár a legtöbbjükkel szemben erősödött – a KRW, a RUB és a ZAR volt a legnagyobb vesztes –, de a BRL jelentős erősödést könyvelhetett el, miután Brazília bejelentette az előrejelzést felülmúló külföldi befektetést, és azt, hogy a kormány ígéretet tett a kiadások csökkentésére. A CZK és az LVL is valamelyest erősödött.

Ma reggel azonban a dollár többnyire gyengül. Erősödött az ausztrál dollárhoz és az új-zélandi dollárhoz képest, mivel a vasérc ára csökkent, de az összes többi G10 devizával szemben gyengült. Ez jelezheti annak - bár távoli - lehetőségét, hogy a Fed lassítja kötvényvásárlásainak fokozatos csökkentését a feltörekvő piacok országaira gyakorolt hatásra adott reakcióként, amint azt a G20 hivatalos közleménye is tartalmazza. Személy szerint kétlem, hogy valaki gondol ennek bekövetkezésére, de legalább fennáll a lehetősége. Az EUR erősödött a dollárhoz képest, de gyengült, miután az EKB elnöke, Draghi megismételte, hogy hajlandó cselekedni, ha a defláció kezd eluralkodni Európában. A jen rallyzott, mivel majdnem minden ázsiai részvénypiacon csökkenés következett be.

A mai napirend fő eseményei a februári német Ifo felmérés és az eurozóna januári végleges fogyasztói árindexének közzététele. Az Ifo jelenlegi helyzettel kapcsolatos index várhatóan 112,4-ről 112,8-ra emelkedik, miközben a várakozási index az előrejelzés szerint 108,0-ra csökken. A múlt hónapban mindkét index felülmúlta a várakozásokat, de az euró nem reagált a pozitív adatokra. Most egy hasonló reakció jelezné, hogy a piac figyelme az eurozóna fogyasztói árindexe felé fordult, amelyet egy órával később tesznek közzé. Ez az adat megalapozza, hogy a március 6-án tartandó értekezleten milyen irányt vesz az EKB politikája. Csütörtökön közzéteszik Németország előzetes fogyasztói árindexét februárra vonatkozóan, amelyet pénteken az eurozóna februári előzetes fogyasztói árindexe követ.

Az USA-ban a januári chicagói Fed nemzeti aktivitási index és a februári dallasi Fed gyártási index lát napvilágot. Egyik adathoz sem áll rendelkezésre előrejelzés.

Hétfőn egy személy tart beszédet: a Federal Reserve előző elnöke, Alan Greenspan egy konferencián szólal fel.

EUR/USD

Az EUR/USD pár pénteken emelkedett, de továbbra is az előző, 1,3770-es (E1) maximum szint alatt marad. Szerintem a növekvő hullám várhatóan folytatódik, és talán teszteli az 1,3810-es (E2) ellenállásszintet a növekvő tartomány felső határának közelében.

A magasabb maximum szintek és a magasabb minimum szintek struktúrája folyamatban marad, és amíg az árfolyam a növekvő trendbeli tartományban van, a rövid távú képet pozitívnak tartom. A csökkenést illetően csak a tartomány alsó határának és az 1,3700-es (T1) korlát lefelé történő áttörése adhat okot elemzésünk felülvizsgálatára.

Támaszszint: 1,3700 (T1), 1,3650 (T2), 1,3560 (T3).

Ellenállásszint: 1,3770 (E1), 1,3810 (E2), 1,3893 (E3).

EUR/JPY

Az EUR/JPY visszapattant a lehetséges „fordított fej-váll alakzat” nyakvonalán, de nem volt képes áttörni a 141,25-ös ellenállásszintet (E1). Amint azt az előző elemzésekben említettük, ezen ellenállásszint felfelé való áttörése szükséges a visszafordulási alakzat és annak megerősítéséhez, hogy a december 27. óta tartó csökkenés a legalsó szintre ért. A 141,25-ös (E1) ellenállásszint áttörése nagyobb bika jellegű következményekkel járhat, és további hosszabbításokat indíthat el a 144,35-ös (E3) korlát felé, amely egybeesik a január 29. és február 4. közötti medve jellegű hullám 161,8%-os Fibonacci hosszabbítási szintjével. Azonban az MACD és az ár mozgása közötti negatív divergencia aggasztó; a 139,15-ös (T1) szint lefelé történő áttörése talán jelzi, hogy a korábban említett visszafordulási alakzat nem volt olyan érvényes, mint gondoltuk, és ismét negatívvá változtatja a képet.

Támaszszint: 139,15 (T1), 137,55 (T2), 136,20 (T3).

Ellenállásszint: 141,25 (E1), 142,85 (E2), 144,35 (E3).

EUR/GBP

Az EUR/GBP pár emelkedett, és jelenleg konszolidál a 0,8260-as (E1) szint és a 200 periódusú mozgóátlag közelében. Egy ismételt emelkedés tesztelheti a hosszabb távú csökkenő trendvonal érvényességét. Az MACD mutatószám zérus és indító vonala felett van, megerősítve az ár mozgásának közelmúltbeli bika jellegű momentumát. Mindazonáltal, amíg a trendvonalat és a 0,8335-ös (E2) akadályt nem töri át, bármely további rövid távú előremenetelt a csökkenő útvonal korrekciós hullámának tekintek.

Támaszszint: 0,8215 (T1), 0,8167 (T2), 0,8080 (T3).

Ellenállásszint: 0,8260 (E1), 0,8335 (E2), 0,8390 (E3).

Forrás:IronFX Legfrissebb elemzéseinket elolvashatod itt! Gyere vissza holnap is!

,