Címkéink

Február 20: Deviza jelentés

#Tőzsde #IronFX #Elemzések

postimage-februar_20:_deviza_jelentes

A kanadai dollár(CAD) volt az éjszaka legnagyobb vesztese.

  • A dollár a szerdán közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb lakáshelyzet-adatokat az időjárással kapcsolatos tényezőnek tudta be, és a legtöbb G10 és feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött. Először is, a közelmúltbeli FOMC értekezlet jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Bizottság erősen elkötelezett a kötvényvásárlási program fokozatos csökkentése iránt; a vita a kamatlábakkal kapcsolatos jövőbeli megszorítás megfelelő üteme körül forog. Ezen háttér ellenére a 10 éves futamidejű USA-beli kincstárjegyek hozamai kb. 3 bázisponttal emelkedtek szerdán, és így volt ez a hosszú lejáratú Fed Alapok futures származtatott kamatlábai esetében is, ami támogatta a dollárt. Az ázsiai nap során a HSBC/Markit China gyors februári gyártási beszerzési index (PMI-index) alulmaradt a becsléseken, és már egymást követő második hónapban a csökkenő tartományban mozgott. Mivel további problémák vannak a bizalommal, a piac tart attól, hogy Kínában egyre inkább jócskán megtorpan a növekedés.
  • A kínai adatok jelentősen érintették az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt, ahogyan talán számítottunk arra. Az AUD az új-zélandi dollárnál kissé jobban gyengült, és ez a folyamat várhatóan folytatódik. Ausztrália Kínába irányuló exportja ipari anyagokra koncentrálódik, amelyek sokkal érzékenyebbek a gyártási keresletben bekövetkező csökkenésre, mint Új-Zéland élelmiszerexportja. Általánosságban fenntartom medve jellegű nézetemet az ausztrál dollárral, különösen az AUD/NZD párral szemben, mivel szerintem a Kínában végbemenő változások eléggé „meredekek”, és nem oldhatók meg csupán azáltal, hogy a PBoC pénzt fecskendez be a gazdaság megmentésére. Másrészt Kína adatai hatására az USD/JPY pár megfordult, és a jen volt az egyetlen deviza, amely figyelemre méltó erősödést produkált az amerikai dollárral szemben, mivel a tokiói részvénypiacon csökkenés következett be. Ez a januári rekordnagyságú, „egészségtelen szerkezetű” kereskedelmimérleg-deficit (NSA alapú) ellenére következett be: az export a várakozásokon alulmaradt (jóllehet, éves szinten emelkedett), az import pedig felülmúlta azt. A szerkezet jelezné, hogy az AUD/JPY eladása által olyan ellentétes hatásból tehetnénk szert előnyre, amelyet Kína lassulásáról szóló hírek gyakorolnak a devizára.

  • A legnagyobb vesztes a CAD volt az éjszaka folyamán, amely összeomlott, miután a kanadai nagykereskedelmi értékesítési adatok a vártnál jobban csökkentek. Előfordulhat bizonyos mértékű CAD-eladás, amely nagy M&A tranzakcióval kapcsolatos. A piaci résztvevők valamelyest csökkentették eladási CAD pozícióikat (a Commitment of Traders jelentés szerint), a közelmúltbeli maximum -70 300 kontraktusról -58 900-ra. Bár még mindig nagymértékű eladási pozíció ehhez a kontraktushoz, jelzi, hogy a befektetőknek most van lehetőségük visszatérni a kereskedésbe.

  • Az európai nap során több februári PMI-index lát napvilágot. Franciaország, Németország és az eurozóna közzéteszi előzetes adatait a gyártási és a szolgáltatási szektorra vonatkozóan. Franciaország mindkét PMI-indexe várhatóan emelkedik, míg Németország gyártási PMI-indexe a becslés szerint valamelyest csökken, a szolgáltatási szektor PMI-indexe pedig emelkedik. Az eurozóna februári előzetes gyártási PMI-indexe várhatóan változatlan; az előzetes szolgáltatási szektorbeli és a kompozit adatok várhatóan a januárinál magasabbak. Az adatok mérsékelten pozitívak lehetnek az euróra nézve, de Németország PMI-indexének emelkedése nélkül nehéz lenne a piacot túlzottan fellelkesíteni.

  • Az eurozóna közzéteszi a februári előzetes fogyasztói bizalmi indexet, amely az előrejelzés szerint az előző havi -11,7-ről -11,0-re változik. A francia fogyasztói árindex várhatóan havi szinten 0,5%-kal csökkent januárban (decemberben havi szinten +0,4% volt). Ezáltal azonban a ráta éves szinten +0,8%-ról +0,9%-ra emelkedik.

  • Az USA-ban a januári fogyasztói árindex az előrejelzések szerint havi szinten +0,1%-ra lassul (a decemberi korrigált, havi szinten +0,2%-os értékről), bár ez a rátát éves szinten +1,5%-ról +1,6%-ra emeli. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a február 15-én véget ért hétre vonatkozóan várhatóan 335 ezer (korábbi adat 339 ezer). A philadelphiai Fed februári üzleti aktivitási indexe az előrejelzés szerint 9,4-ről 8,0-ra csökkent, míg az USA Konferenciatanácsának vezetői indexe az előrejelzés szerint januárban +0,4%-ra emelkedett a decemberi +0,1%-ról.

  • Csütörtökön két személy tart beszédet. Az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio az Európai Pénzügyi Szolgáltatási Konferencián tart beszédet. A Norges Bank elnöke, Oeystein Olsen pedig az Oslói Egyetemen tart előadást. 

Forrás: IronFX

,,