Címkéink

Devizahírek - 14.03.10

#IronFX #Elemzések

postimage-devizahirek_-_14.03.10

A pénteken közzétett USA-beli foglalkoztatási adatok a vártnál sokkal kedvezőbbek voltak; a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány növekedése felülmúlta a várakozásokat, az előző havi adatot felfelé korrigálták, és az átlagjövedelmek is emelkednek.

A növekedés azon tény ellenére következett be, hogy az adatokat a szokatlanul hideg időjárás rontotta, ami miatt a szokásosnál többen nem dolgoztak. Ez jelzi, hogy a foglalkoztatás adatok márciusban még jobbak lesznek, amikor javul az időjárás. A munkanélküliségi ráta kismértékű emelkedése a munkaerő-piacba vetett bizalom kezdeti jele volt, amely a korábban otthon maradt személyeket is beállítja az álláskeresők táborába.

Mindazonáltal a meglepően kedvező adatok csak kismértékben támogatták a dollárt. A tízéves futamidejű kincstárjegyek hozama jelentősen emelkedett a hír hatására, de az erősödés nagy részét elveszítette, és csupán 5 bázisponttal magasabban zárt (és erről a szintről ma reggel az európai kereskedésen 2 bázisponttal csökkent). A Fed Alapok származtatott kamatlába közel 9 bázisponttal emelkedett, bár a Wall Street Journal Fed riportere elmondta, hogy a Fed megváltoztathatja előremutató útmutatását a következő értekezleten. A részvényárfolyamok rekordmagasságot értek el az USA-ban, de a legmagasabb szintjeik alatt zártak. A dollár ma reggel csak a CAD, az AUD és az NZD devizákhoz képest erősödött jelentősen - és ezen devizáknak megvolt a saját okuk a gyengülésre (lásd alább) -, valamint gyengült a SEK, a CHF és az EUR devizákkal szemben. A dollár erősödött a legtöbb feltörekvő piacokbeli devizákhoz képest, de nehéz megmondani, hogy ez az USA-beli adatoknak vagy az ukrajnai kiújult feszültségeknek tudható-e be. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a piacnak egynél több, a vártnál kedvezőbb adatra van szüksége ahhoz, hogy megváltoztassa az amerikai dollárról alkotott nézetét, különösen a Kína által közzétett adatok fényében. Szerintem továbbra is az AUD és a CAD gyengülő trendje a legvalószínűbb a piacon. Aggasztó, hogy a GBP idén képtelen volt új maximum szintre kerülni az amerikai dollárhoz képest, bár még nem változtatom meg nézetemet a devizát illetően. A CHF és a JPY divergált; a CHF nem gyengülhet az amerikai dollárhoz képest, kivéve, ha az EUR gyengül az amerikai dollárral szemben; ezért a kilátásokat illetően nálam magabiztosabb befektetők, akik szeretnék megjátszani a kockázatkerülés csökkenését, fontolóra vehetik a CHF vásárlását a japán jennel szemben.

A CAD volt a G10 devizák legnagyobb vesztese, mivel a piac figyelmen kívül hagyta a vártnál sokkal kedvezőbb januári kereskedelmi adatokat (a várt -1,2 milliárdos deficit helyett 0,18 milliárd lett, nagyrészt az import csökkenése miatt), és a foglalkoztatás továbbra is kedvezőtlen helyzetére összpontosított. A munkanélküliségi ráta 7,0% maradt, de ennek oka csak a részvételi arány csökkenése volt, mivel nettó csökkenés történt a foglalkoztatásban, pedig emelkedésre számítottak.

Az európai nap során közzéteszik a francia és az olasz ipari termelési adatokat; az előrejelzés szerint a decemberi csökkenés után januárban havi szinten emelkedés várható.

Norvégia februári fogyasztói árindexe várhatóan havi szinten 0,5%-kal emelkedett, miután januárban változatlan maradt.

Kanada új lakásépítése az előrejelzés szerint februárban 190 ezerre emelkedett (januárban 180 ezer volt).

Hétfőn két Fed hivatalnok tart beszédet.

  • A philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser a „Monetáris politika, a bankok és a globális protekcionizmus felélénkülése” címen tart előadást.
  • A chicagói Fed elnöke, Charlie Evans a Columbus State University egyetemen tart beszédet.

,