Címkéink

Devizahírek - 14.03.07

#IronFX #Elemzések

postimage-devizahirek_-_14.03.07

Az EKB ismét csalódást keltett a piacon, és nem módosította monetáris politikáján. Ma várható az USA-beli februári nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele.

Az EKB ismét csalódást keltett a piacon, és nem módosította monetáris politikáját. A 177 milliárd eurós befektetéseinek „sterilizálását” sem állította le Értékpapír-piaci Programon (SMP) belül, amire az értekezlet előtt széles körben utalt. Az EKB elnöke, Draghi által tett megjegyzések nagyrészt az előző értekezleteken elhangzottakkal azonosak voltak. A piac megtanulta, hogy a „minden politikai lehetőséget fontolóra veszünk” és a „minden lehetőséget szem előtt tartunk” és hasonló megjegyzések valójában azt jelentik, hogy még egyik lehetőség alkalmazása mellett sem döntöttek. Ezenkívül kiderült, hogy az EKB 2016. év végi inflációs előrejelzése megfelelően 1,7%, amely éppen a „közel a 2%-hoz, de alatta” célkitűzés közelében van, ahol az EKB nem kényszerül politikájának módosítására. Ennek eredményeképpen az euró új maximum szintet ért el 2014-ben a dollárhoz képest (így történt ez az AUD, az NZD és a SEK esetében; a GBP záráskor új maximum szintre került). Ez annak ellenére következett be, hogy az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a vártnál alacsonyabb volt, és USA-beli kamatlábak emelkedtek (bár a gyári rendelésállomány a vártnál jobban csökkent). A feltörekvő piacokat illetően a piac továbbra is azt hiszi, hogy vége az ukrajnai válságnak; a feltörekvő piacokbeli részvények árfolyama emelkedett, a dollár teret veszített majdnem az összes, általunk követett feltörekvő piacokbeli devizával szemben (kivételek: BRL és RUB).

Ma ismét a várakozások napja van: ezúttal az USA-beli februári nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzétételére kerül sor. A piaci előrejelzés 149 ezerre csökkent a két utóbbi csalódást keltő adat után, de a valódi előrejelzés talán alacsonyabb – az átlagos előrejelzés a néhány héttel ezelőttieket is tartalmazza, míg az utóbbi két nap előrejelzéseinek mediánja 136 ezer. A Twitteren szereplő előrejelzések ennél is alacsonyabban; a medián ott 122 ezer. Ezért nehéz megmondani, mi lehet meglepő adat. Egy egymást követő harmadik, negatív meglepetés a nem mezőgazdasági munkaerő-állománnyal kapcsolatban esetleg fényt deríthet arra, hogy a hideg időjárás csupán kifogás volt, és rávilágíthat arra, hogy az USA munkaerő-piaca valóban problémákkal áll szemben. Ez negatív lehet a dollárra nézve, mivel az emberek elgondolkodnak azon, hogy a Fed vajon folytatja-e kötvényvásárlásainak fokozatos csökkentését, és emiatt a kamatlábak is csökkenhetnek. Az EUR/USD pár az utóbbi hat alkalomból négy során emelkedett a következő héten, amikor a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány alulmaradt a becsléseken (egyszer változatlan, egyszer pedig csökkent). Nem vagyok benne biztos, hogy változást eredményez, mivel az eredmények nagyrészt azonosak voltak akkor, amikor az adat felülmúlta a becsléseket. Amikor az adat felülmúlja a becsléseket, az USD/JPY pár volatilitása emelkedik leginkább, amelyet az USD/NOK és az USD/DKK, majd a GBP/USD és végül az EUR/USD követ. Negatív meglepetés esetén a volatilitás kevésbé emelkedik. Ez a legnagyobb emelkedés az USD/JPY párban, amelyet az USD/CAD és az USD/CHF pár követ. Egyéb G10 párok volatilitása nem növekedett nagyobb mértékben.

Az USA-ban a februári munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint változatlanul 6,6%. Egyúttal közzéteszik az USA januári kereskedelmi adatait, de várhatóan nem vesznek tudomást az adatról.

Németország ipari termelése januárban havi szinten várhatóan 0,8%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a decemberi 0,6%-hoz képest. Svájc februári munkanélküliségi rátája az előrejelzés szerint, szezonálisan korrigált bázison 3,2% maradt, miközben az ország fogyasztói árindexe azonos hónapra vonatkozóan, éves szinten várhatóan eléri a nullát (januárban éves szinten +0,1% volt). Végezetül pedig Kanada februári munkanélküliségi rátája várhatóan 7,0% marad.

Pénteken két személy tart beszédet. A Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke egy energiaipari konferencián vesz részt, miközben a New York-i Fed elnöke, William C. Dudley a Brooklyn College intézményben beszél a gazdaságról.

,