Címkéink

Eladó használt céges autók, autóhitel helyett

#Autó

postimage-elado_hasznalt_ceges_autok,_autohitel_helyett

Milyen használt céges autót érdemes vásárolni? Elsősorban lejárt lízingszerződésűt. A lízingelt autók esetében a szigorú szerződési feltételek, és a 3-4 éves futás garantált, a szigorú szerződéseknek köszönhetően.

Ahhoz hogy átlássuk ezt az egyszerű stratégiát érdemes tisztában lenni az alapfogalmakkal.

Mi az a lízing?

Lízingelni lényegében bármit lehet, de itthon elsősorban az autólízing fogalmával azonosítják a folyamatot. Az autólízing során a lízingbe vevő gyakorlatilag úgy bérli az autót, hogy a lízing szerződés lejártakor a tulajdonába kerül.

A lízing nem hitel, annál sokkal előnyösebb megoldás. Ugyanis ha nem sikerül a díjakat fizetni valami miatt, gyakorlatilag ugyanúgy lefoglalhatják az autót, viszont a lízing esetén ezután nem marad a lízingbevevő nyakában a jelentős mértékű adósság. Hazánkban a személygépjárművek esetében folyamatosan növekszik az ilyen típusú finanszírozási mód, a vásárlások kb 31%-a már lízingszerződés keretében jutnak autóhoz a vásárlók.

Mi a tartós bérlet?

A tartós bérlet, vagy operatív lízing egy olyan bérleti konstrukciót jelöl, ahol a futamidő lejárta után az autó visszakerül a bérbeadóhoz. Ez több szempontból is előnyös megoldás, hiszen a vállalat, amely az autót bérbe veszi nem köteles megfizetni annak teljes értékét, így nincs szükség önerőre, illetve a bérleti díj elszámolható költségként.

Így tehát az ex-lízingelt autó visszakerül a tulajdonoshoz, amely általában egy lízinggel foglalkozó cég. A lízing cégek nem foglalkoznak az autók kereskedelmével, számukra az biztosítja az üzletmenetet, ha több lízingszerződést is tudnak kötni. Így ezek a cégek általában árverésre bocsájtják a már lefutott autóikat, hogy annak árából tőkéhez jussanak. Az eladásból származó bevételt pedig rögtön új befektetéseikbe forgatják vissza.

 

Miért éri meg lecsapni ezekre az árverésekre?

Az ilyen módon értékesített járművek pozitívuma, hogy azok eredete ellenőrzött, hiszen a lízingelő annak első tulajdonosa. Ezen felül a szigorú szerződési feltételek miatt a kötelező szervizek elvégzésében is biztosak lehetünk. Kitér a szerződés ugyanakkor a megtett távolság maximumára is, így biztosan 200.000 km alatt futott autót tudunk elhozni az árverésről.

A lízingelt autó tehát jó befektetés. A vásárolt jármű nemcsak műszakilag megbízható, annak előző tulajdonosáról is egyértelmű információink vannak.