Címkéink

Az elektronikai hulladék mint befektetés

#Befektetés #Hulladék

postimage-az_elektronikai_hulladek_mint_befektetes

Mit gondolsz miért akkor üzlet az elektronikai hulladék? Miért érdekli ez a befektetéssel foglalkozók egy bizonyos rétegét? Az okok nyilvánvalóak.

Az elektronikai hulladék egy egyre gyakrabban felmerülő probléma manapság. Tekinthetjük ezt visszajelzésként is, pazarló társadalmunk viselkedésére. Pont ebben a pazarlásban rejlik az e-hulladékban álló hatalmas piaci lehetőség is, amit egyre többen ki is használnak.

Az elektronikai hulladék egy valós probléma

A Bázeli egyezmény ellenére a veszélyes hulladékok sajnos jelen vannak világszerte, még ott is ahol csak elvétve használnak ilyen eszközöket. Mindig akadnak olyanok akik egyszerűbbnek találják megkerülni az egyezményben foglaltakat, vagy figyelmbe sem veszik. 

A veszélyes hulladékok kezelése nehéz feladat, és ide besorolhatunk jónéhány az elektronikai hulladékok közé sorolt hulladékot is.

Rendkívül nehéz feladat például a katódsugárcsöves televíziók képcsöveinek biztonságos megsemmisítése. Ugyan lennének rá megoldások, de a lakosság körében a mai napig tonna számra jelen lévő használaton kívüli televíziókkal érdemben nem foglalkozik senki (vagyis kevesen ahhoz hogy valóban tenni tudjunk ellene). A lakosság körében szintén nagy számmal találhatunk olyan személyeket, akik nem értik, vagy nem akarják elfogadni a veszélyforrást.

Erre bizonyíték, hogy gyakran találkozhatunk az utak mellett is ilyen képcsövekkel.

Az elektronikai hulladék pazarlás

A másik probléma, hogy az elektronikai hulladékok otthoni feldolgozása sok esetben szakértelmet kíván, de vannak esetek amikor ez is kevés hozzá. Márpedig jusson eszünkben hogy egy elektromos eszközzel általában hasznos alapanygokat vagy akár alkatrészeket dobunk a szemétbe. Sokan nem is gondolják például hogy egy akkumulátor javítás mennyire egyszerű feladat.

Az elektronikai hulladékba fektetett energia megtérül

Ez a valódi oka annak, hogy tekinthetünk rá befektetésként is. A legtöbb esetben ugyanis hasznotalanná vált eszközök még ha eredeti funkciójukat ellátni nem is képesek, értékük megmarad. Hadd mutassak néhány példát ennek bizonyítására:

  • A tönkrement, vagy alacsony kapacitású számítógép alkatrészek hasznos nyersanyagokat, köztük arany-at is tartalmaznak
  • Egy meghibásodott mikrosütő, a benne található nagy méretű réztekercsnek köszönhetően szintén figyelemre méltó alapanyogt rejt

Nem szeretnék túlzottan belemélyedni ennek a részleteibe, hiszen az e-hulladékokkal történő munka veszélyeket is rejt magában, így mielőtt lázas munkába kezdenénk otthon a hibás eszközeink bontásába, tájékozódjunk,

Tájékozódjuk! Nem kell hogy mindenki szerelőként tevékenykedjen, elegendő, ha odafigyelünk. 

,