Címkéink

Elmű, Émász: Hétfőtől kezdődik az osztalékfizetés

#Magyar #Osztalék

postimage-elmu,_Emasz:_hetfotol_kezdodik_az_osztalekfizetes

A társaságok a szokásosnál két héttel korábban tartották közgyűléseiket, amiről Boross Norbert szóvivő az MTI-nek azt mondta: azért tartják korábban a közgyűlést, hogy a részvényesek eleget tudjanak tenni állampolgári kötelezettségeiknek, és április hatodikán szavazni menjenek, ne közgyűlésen kelljen megjelenniük. 

Giró-Szász András kormányszóvivő korábban megdöbbentőnek nevezte, hogy egyes közműszolgáltatóknál a vagyonfelértékeléssel, valamint az osztalékkifizetés időpontjának előrehozásával pénzkimentési akció zajlik. Egyben bejelentette, hogy a kormány szigorú és teljes kivizsgálást rendelt el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlésével kapcsolatban.

Az MEKH ezzel kapcsolatban március 21-én azt közölte az MTI-vel, hogy február 21-én előre hozott adatszolgáltatást rendelt el az Elmű és az Émász elosztási tevékenységet végző cégeinél. A beérkezett adatok alapján a hivatal az ellátásbiztonság feltételeinek maradéktalan teljesítését vizsgálja a vonatkozó törvényekben meghatározottak szerint. A vizsgálat folyamatban van.

Közgyűlésen elfogadott javaslatok
 Osztalék összegeAdózás utáni eredményOsztalék/Részvény
Elmű16,97 MrdFt-29,880 MrdFt2650 Ft
Émász9 MrdFt+3,917 MFt2950 Ft

Az Émász esetében az osztalék  kifizetéséhez az adózás utáni eredményt kiegészítik az eredménytartalékból 5 milliárd 82 millió forinttal. (MTI)

,