Címkéink

Erősödik a dollár

#IronFX #Elemzések

postimage-erosodik_a_dollar

A dollár megőrizte a hét hónap alatti legnagyobb erősödését devizapárjaival szemben, miután a Federal Reserve politikáinak megalkotói jelezték, hogy a kamatlábak emelésére hamarabb és gyorsabb ütemben kerülhet sor.

Yellen elmondta, hogy a Fed körülbelül hat hónappal azután kezdi emelni a kamatlábakat, miután jelenlegi eszközvásárlási programja véget ér. A központi bank hivatalnokainak becslése szerint a jegybanki alapkamatláb a tervek szerint 2015 végén 1%, egy évvel később pedig 2,25 % lesz. A politikai döntéshozók a havi kötvényvásárlást 10 milliárd $-ral 55 milliárd $-ra csökkentették. A Fed figyelmen kívül hagyta a 6,5%-os munkanélküliségi küszöbértéket, amikor döntést hozott a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos emelés idejéről, és elhangzott, hogy az adatok szélesebb körét veszik figyelembe.

Az új-zélandi dollár gyengült, miután az adatok lassulást jeleztek az ország negyedik negyedéves gazdasági növekedésében; a július-szeptember időszakban korrigáltan 1,2% volt, a negyedik negyedévben pedig 0,9%-ra lassult.

Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája változatlanul 7,2% maradt januárban, miközben az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a vártnál jobban csökkent februárban. Ezzel egy időben a Bank of England közzétette a március 5-én és 6-án tartott értekezletének jegyzőkönyvét. A döntéshozók elmondták, hogy az angol font felértékelődése lefelé ható nyomást gyakorol az inflációra, és további erősödés veszélye áll fenn, amint javul a gazdasági helyzet. A nap folyamán a pénzügyminiszter, George Osborne beszámolt a költségvetésről a Képviselőház előtt. Elmondása szerint a gazdaság helyreállása folytatódik, és a javulás üteme felülmúlja az előrejelzéseket. Azt is hozzátette, hogy az Office for Budget Responsibility (OBR, azaz Költségvetési Felelősség Hivatala) felfelé korrigálta a gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzéseit.

A Kínai Nemzeti Bank dolláronként 6,146-ra csökkentette referencia-kamatlábát (ez november 6. óra a legalacsonyabb szint), és a jüan már ötödik napja gyengült.

A Brent nyersolaj ára csütörtökön, az USA-beli Federal Reserve értekezlet után emelkedett. Ezenkívül a geopolitikai feszültségek is támogatták az árakat.

A West Texas Intermediate a legmagasabb szintre került, miután az USA kormányának adataiból kiderült, hogy a készletek már hetedik hete csökkentek, a referencia nyersolaj-kontraktusok teljesítésekor. Ázsiában a nyersolaj ára változatlan volt az éjszaka folyamán történő erősödés után.

Az arany ára tovább csökkent Ázsiában a csütörtöki napon, a Federal Reserve bejelentése után.

Csütörtökön a Svájci Nemzeti Bank ülésezik a kamatlábakról való döntéshozatal érdekében; gyakorlatilag nem kérdéses, hogy változatlanul hagyja a kamatlábakat, az EUR/CHF alsó küszöbérték pedig továbbra is 1,20 marad.

Az USA-ban az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (a március 15-én befejeződött hétre) az előrejelzés szerint 322 ezer (az előző heti 315 ezer). Ezáltal a négyhetes mozgóátlag valamelyest, 330,5 ezerről 328 ezerre csökkenne. A philadelphiai Fed márciusi üzleti aktivitási indexe az előrejelzés szerint -6,3-ról 3,2-re emelkedett, míg az USA Konferenciatanácsának vezetői indexe az előrejelzés szerint februárban havi szinten +0,3%-ra lassult a januári, havi szinten +0,2%-ról. A meglévő lakások értékesítése azonos hónapra vonatkozóan várhatóan havi szinten 0,4%-kal csökkent, miután januárban havi szinten 5,1%-kal esett.

A csütörtöki napirenden három személy tart beszédet. A Japán Nemzeti Bank kormányzója, Haruhiko Kuroda, az EKB Igazgatótanácsának tagja, Sabine Lautenschlaeger és a BoE monetáris politikai bizottságának tagja, Martin Weale beszélnek.  

,