Címkéink

Geotermikus energia hasznosító cég Bonyhádon

#Magyar #Energia #Befektetés

postimage-geotermikus_energia_hasznosito_ceg_bonyhadon

A Bonyhád Geosolar Kft.-t hárommillió forintos alaptőkével, a bonyhádi önkormányzat tíz százalékos részesedésével alapították meg. Jelenleg nincs pályázati forrás a mintegy négymilliárd forintos beruházásra, ezért a város aljegyzője szerint az SWR Kft. gondoskodik a befektetőkről.

 Az SWR Bauconsulting Kft. dél-dunántúli projektjeiért felelős Pannon Geosolar Kft. és a város megállapodása szerint a közeli Cikóhoz tartozó, tízhektáros területen egy 2300 méter mély termálvízkutat fúrnak, amelyből az előzetes számítások szerint 125 Celsius fokos vizet hoznak felszínre.
    A termálvizet első lépcsőben villamosenergia-termelésre, majd a lakosság és az intézmények melegvíz- és távhőellátására használják, a 60-65 Celsius fokos víz megmaradó energiáját üvegházas kertészetben hasznosítják. A megállapodás része az is, hogy a megtermelt hőenergia vételára nem haladhatja majd meg a mindenkori lakossági vételár 85 százalékát.

Tervezet

A tervek a következőképpen valósulhatnak meg Glöckler Ferenc nyilatkozata szerint:

  • 2014. március, április: lefolytatják az engedélyezési eljárást
  • 2014. nyarán akár a kútfúrás kivitelezése is elkezdődhet.
  • 2015. Elkészül a villamos erőmű
  • 2016. Elkészül a távhőellátó rendszer

A geofizikai vizsgálatok alapján 95 százalékos esélye van annak, hogy 100 Celsius fok feletti termálvizet nyernek, de csak a kút megfúrása után derül ki, hogy milyen volumenű villamos erőmű építhető a termálvízre, illetve hogy az egyes projektütemekből mit lehet megvalósítani - tette hozzá.

 

Az SWR Kft. felmérése

A cég 2012-ben mérte fel a város energiaigényét. Eszerint a 2300 méter mély termálkút 115 Celsius fokos vizével Bonyhád éves, közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan kielégíthető. Az energiaaudit alapján a termálvíz hőkészletéből évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének

Forrás: MTI

,,