Címkéink

Hogyan akartam vállalkozást indítani?

#Vállalkozás #Magyar

postimage-hogyan_akartam_vallalkozast_inditani?

Másfél évvel ezelőtt pocsék melóm volt: iskolai rendszergazda voltam. A gép- és szerverpark, illetve a hálózati eszközök felügyelete mellett iszonyatos mennyiségű adminisztrációs feladatban részt vettem, állandó helpdeskelni kellett a képzetlen kollégák miatt, a költségvetés pedig olyan volt, mint a fizetésem: egy rossz vicc. Lépni akartam, de olyan környezetbe, ahol legalább én követem el a hibákat és nem a feletteseim: vállalkozást akartam indítani… végül viszont szakmát és munkahelyet váltottam.

Nézz körbe, aztán nézz magadba!

Mielőtt valamiféle őrültséget követnél el, két dolgot kell felmérned:

  • milyen lehetőségeid vannak független szakemberként az iparágban, amit képviselsz?

  • nézz a tükörbe és őszintén válaszolj a kérdésre: megvan benned, ami kell hozzá?

Az én esetemben az első kérdésre a válasz elég siralmasan hangzott elsőre, ezért elég sok perspektívából meg kellett vizsgálnom a tervemet. Kecskeméten rengeteg rendszergazdai/fenntartói/helpdesk szolgáltatást biztosító szakember, illetve vállalkozás van: a belvárosban megtalálható néhány nagyobb bolt lefedi a teljes környék szükségleteit. Csak pozitív tapasztalataim volt velük, ahogy mindenkinek, akiket eddig hozzájuk irányítottam. Olyan irányt és olyan szolgáltatást kellett találnom, amivel el tudok indulni és még nem fedték le… egy komolyabb beruházás, mint a költözés egyelőre nem fért bele. Az iskolai rendszergazdákat az életbenmaradásért fizetik, nem azért, hogy legyen jövőjük.

A második kérdésre felemás volt a válasz. Szerettem végezni a munkának a szakmai részét (azt a járulékos szart nem, amit rám sóztak), aránylag jól is csináltam, na meg a hosszú napoktól sem féltem igazán. Amit tudtam, hogy utálom az adminisztrációt és rettenetesen szervezek, de tisztában voltam vele, hogy ezek a dolgok javíthatóak, úgyhogy igen, bíztam magamban.

Nézz utána!

A vállalkozáshoz nagyon-nagyon-nagyon sokat kell tanulnod. Első körben jönnek a jogi dolgok: hogyan kell könyvelni, milyen jogszabályoknak kell megfelelni? Aztán jöhet a szervezés, időbeosztás, na meg persze némi marketingre is szükséged lesz.

A szerencséd, hogy a munkaügyi központok, illetve a különböző szervezetek rengeteg tanfolyamot tartanak ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. De akár mehetsz könyvelőhöz vagy ingyenes jogi tanácsadásra is.

Mérd fel a lehetőségeket!

Mint említettem, az én esetemben rengeteg versenytárs volt a környéken, akik a legtöbb szolgáltatást lefedték, amivel én is szerettem volna foglalkozni. Elkezdtem gondolkodni: mi lenne, ha inkább virtuális szolgáltatásra mennék rá, illetve azok a hétköznapi munkaidőn kívüli időszakokra?

Sokat agyaltam azon, hogy a kisebb falvakban kevés a profi, informatikával foglalkozó szakember, ami jó lehetőségeket biztosíthat. Mivel az angol jól ment és dolgoztam szakmai fordításokon, ezt is fel akartam venni a profilomba.

Lényegében azt akarom ezzel elmondani, hogy nézz utána minden lehetőségnek, ami a vállalkozásod célközönségével és a várható munkák jellegével kapcsolatos. Ha a hónap felére elfogy a kajára szánt pénzed, akkor már túl késő…

Azt javaslom, hogy az elején szűkebb tevékenységi körrel kezdj, mert hamar a nyakadba szakadhat rengeteg olyan munka, amit igazából az ellenségednek sem kívánnál. Szellemileg és fizikailag is rettentő fárasztó, ha túl széles a tevékenységi köröd. Nézd meg az ITZent: limitáltuk a tevékenységi körünket a webfejlesztésre, a tartalomgyártásra és a keresőoptimalizálásra, aminek elégedett ügyfelek, átaludt éjszakák és folyamatos fejlődés lett az eredménye.

Fontos, hogy ne zárkózz el a külföldi opcióktól sem!

Szeretnék céget alapítani Németországban, de nem tudom, hogy mivel jár

Habár angolul beszélek, a Brexit okozta bizonytalanság miatt a német nyelvterületre terveztem: Ausztria a távolság miatt volt szimpatikus, Németország pedig a társadalmi balhé ellenére is vonzó volt a szép gazdasági mutatói és a szakterületemen előremutató gondolkodásmódjuk miatt. Felmerült bennem a leselejtezett business kategóriás gépek magyarországi importja is, de végül dobtam az ötletet, mivel már sokan belevágtak addigra.

Egy németországi cégalapítás körülményeihez iszonyatos mennyiségű információra lett volna szükségem egy olyan területről, amiben egyáltalán nem voltam jártas. Ilyenkor érdemes egy korrekt tanácsadó céghez elmenni; ők a tájékoztatáson túl segítenek az adminisztrációban, marketinges tervezésben, az irodai és tolmácsot kívánó ügyekben, na meg persze abban, hogy eltaláld a legjobb helyet a vállalkozás megalapítására. 

Hogy miért fontos? Németországban is az önkormányzatok felé kell rendezned az iparűzési adót, azonban ott jóval magasabb a hazainál, ráadásul igen nagy szórás van a különböző régiókban. Egy tanácsadó cég segít abban, hogy a legjobb lehetőséget válaszd ki. 

Reklámozz!

Az előbb említettem a marketinget, mint olyan dolgot, amellyel jobb megismerkedned. Egy jó weboldallal, illetve aktív közösségi médiajelenléttel rengeteg új ügyfelet hozhatsz be, persze okosan kell csinálnod.

Manapság az Adwords és a Facebook-hirdetések is pokolian drágák lettek, pláne az utóbbiak. Ezeket nem tudod komolyabb anyagi ráfordítás, illetve alaposan megtervezett kampány nélkül megcsinálni. A keresőoptimalizálás, a felhasználói vélemények gyűjtése a különböző felületeken és a tartalommarketing-alapú technikák, mint például a blogvezetés viszont aranyat érhetnek és talán olcsóbbak is.

Fontos: tudjanak rólad az emberek, akkor fognak felbérelni!

Használd ki a támogatásokat!

Állam bácsi sok pályázatot ír ki, amelyekre nagy a verseny. Mindent használj ki, amit csak tudsz (és szükséges)!

Fejlődj folyamatosan!

Tegyük fel, hogy már elindult a vállalkozás, sokan keresnek és remélhetőleg már te is sokat keresel. Ahhoz, hogy hosszú távon fenn tudd tartani a pozitív mérleget, mindig kutatnod az újabb, jobb, optimálisabb megoldásokat.

A technikai eszközökkel, internetes felületekkel nagyon jó barátságot kell ápolnod a mai világban, ez nem is kérdés. A marketingtechnikádat is fejlesztheted aprópénzből egy-egy jó előfizetéssel és elegendő rászánt idővel.

Olvass, érdeklődj, tanulj és ami a legfontosabb: járj nyitott szemmel a világban!

…végül miért nem lettem vállalkozó?

Habár magát a szakmát szerettem, rá kellett jönnöm, hogy az állandó helpdesktől és idejétmúlt, irracionális gondolkodásmódtól nagyon közel kerültem a kiégéshez.

Ekkor jött az ITZenes lehetőség, amelynek keretében átálltam szövegírásra és analitikára, ami lehetőséget adott, hogy újra megszeressem az eredeti szakmámat is. A fő elveket, amelyekre gondoltam, itt is látom: a körültekintés és a folyamatos fejlődés része életünknek, szakmai tevékenységünket… és ez így helyes.

Megbántam e, hogy nem lettem vállalkozó? Egyáltalán nem, hiszen szabadságot és előremutató gondolkodásmódot adott a cég, ami kezdő vállalkozóként, súlyos terhekkel nem adatott volna meg. Nehéz volt? Nehéz bizony.

 

,