Hogyan takarékoskodjunk a pénzzel?

Aki tud takarékoskodni kevés pénzzel az tud többel is. A takarékoskodást azonban meg kell tanulni!Írásunk segít a hogyanban, de a miértben is..

A Befektetési Tippek korábban már tárgyalta a spórolás témakörét. Itt 13+1 tippet adunk a spórolásra vonatkozóan. A cikk elolvasható itt!

Anyagi függetlenség

Az anyagi függetlenség egy áldott állapotnak tűnik, amit a sok interneten fellelhető anyag alapján bárki elérhet. Nem vitatom, hogy bárki elérheti ezt a szintet, sőt meg vagyok győződve róla hogy elérhető, azonban ez nem annyira egyszerű. Az anyagi függetlenséghez vezető lépések egyike az, hogy megtanuljuk kezelni a pénzt.

Nem egy nagyszerű befektetés, MLM rendszer vagy IPO az ami magasabb életszínvonalat fog biztosítani számunkra. Ezek csak eszközök. A valódi változást fejlődés útján fogjuk elérni, azzal ha növeljük a pénz kezeléséről szóló tudásanyagunkat.

Elérhető ugyan átmeneti, magasabb életszínvonalat biztosító állapot az előbbi eszközök által akkor is, ha nem annyira értünk a pénzhez, de ez valószínűleg amilyen könnyen jön, olyan gyorsan is menni fog, ha nem szabunk gátat neki. 

Miért takarékoskodjunk?

A takarékoskodás az igazán gazdag emberek szokásaihoz tartozik. Tudom, vannak kivételek, hiszen a nagy vagyonnal bíró emberek egy része örökölte a vagyonát, és van köztük bőven olyan is aki kérkedik ezzel. De ne tévesszen meg a látszat. Nem tudhatja a kívülálló, hogy mivel is jár a nagy vagyon, főként ha nem is ért a pénzhez. Elképzelhető hogy a sok pénz folyamatosan fogy, csak nagyobbak a korlátok.

Aki megtanul takarékoskodni, az képes megfordítani a folyamatot. Ha többet keresel, mint amit felélsz, és képes vagy azt a pénzt megtartani, akkor a vagyonod folyamatosan növekszik. Ha többet költesz, mint amit keresel a vagyonod csökkenő tendenciát mutat.

Takarékoskodni azonban nem csak sok pénzzel lehet!

Hogyan takarékoskodjunk a pénzzel?

A pénzzel történő takarékoskodás nem fog azonnal kifogástalanul működni, sőt többszuöri próbálkozás után is negéz lehet. De ha ezt egyszer megtanulja valaki, annak egész életében hasznot hajt majd ez a tudás.

Tisztánlátás

Sajnos a pénzügyi dolgainkat nehéz átlátni. A napi bevásárlás, a számlák, a szórakozásra költött pénzek, a hitelek és még sorolhatnánk mik komoly zűrzavart képesek okozni. Ezért az első és a legfontosabb lépés az, hogy tisztázzuk a körülményeinket.

Ez bizony munkával jár, nem is akármilyennel. Szépen le kell ülni egy üres papírral és először csak vázlatosan, összeszedni a kiadásokat. Ez az írott formula már önmagában képessé tesz arra hogy felmérjük az anyagi helyzetet. A dokumentumot folyamatosan lehet bővíteni, sőt a kitartóbbak akár azt is megtehetik, hogy rögzítik a pénzmozgásaikat, például egy Excel táblázatban.

Ahogy telik az idő, a rendszeres munka a pénzügyeinkkel eredményes lesz. Fontos hogy mindenben őszinték legyünk, és ha lehet pontosak.

Tervezés

Ha látjuk már, hogy honnan jön a pénz, és azt is látjuk hová megy, észrevehetjük az esetenként felesleges kiadásokat. Biztosan lesz ilyen is, de a legjobb hogy a rendszeres költségeink közül ki tudjuk szűrni azokat is, amelyek csökkenthetőek. 

Néhány tipp ahhoz hogy hol is keressük a hibákat:

  • Telefon költségei. Biztosan a legjobb díjcsomagot választottuk-e ki?
  • Mennyit költünk szórakozásra? Itt nem csak a mozijegyekre kell gondolni, hanem arra is hogy mennyit fizetünk a televízióért? Valóban nézzük e a csatornákat amikre előfizetünk?
  • Bevásárlás. Itt különösen sok hiba kerül felszínre. Mennyi felesleges dolgot, édességet, egyszer használt kütyüt vásárolunk? 

Kivitelezés

A takarékoskodás fáj! Legalábbis az első lépésekről történőú lemondásig. Miután megszoktuk hogy naponta csak egy kávét iszunk a büfében, vagy nem vásárolunk mindennap édességet azt sem fogjuk érteni miért csináltuk eddig.

Ebből fogok meggazdagodni?

A takarékoskodás során, főként ha alacsonyabb bevételekből kell gazdálkodni, nem fogunk önmagában meggazdagodni. De ha megtaunljuk hogyan jöjjünk ki abból, amink van, annak sok jótékony hatása lesz:

  • Ha rendszeresen megtakarítunk egykis pénzt, még ha csak 2000 Ft-ot s havonta, nő az önbizalmunk
  • Ha időben ki tudjuk fizetni a számláinkat, az nyugalmat hoz

Egy kellő önbizalommal rendelkező nyugodt ember pedig bármit képes elérni, többek között azt is, hogyan nüövelheti a bevételeit. A folyamat hosszú is lehet, és sok buktatója van. Ha azonban rendszeresen teszünk valamit a takarékoskodás érdekében, sokat nyerhetünk.