Címkéink

Honvédség:Erősítik az önkéntes tartalékosok számát

#Magyar #Honvédelem

postimage-honvedseg:erositik_az_onkentes_tartalekosok_szamat

Az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése során az idén az egyik kiemelt feladat, hogy minél több munkáltató megismerje az önkéntes tartalékos szolgálatot, és elismerte az értékét.

Vanyur Tibor ezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának vezetője interjút adott az MTI-nek, melyben kiemelte, hogy az önkéntes tartalékos rendszer a honvédség és a társadalom számára rendkívül hasznos, ezért is fontos, hogy a munkáltatók is támogassák a működését. Az ezredes szólt arról, hogy egy tartalékos a felkészítése során jó néhány képességet, értéket sajátít el, így például megtanulja, hogyan kell csapatban dolgozni, utasításokat adni, illetve azokat végrehajtani. A tartalékosok a képzésük alatt megszerzett tudást a civil életben, lakókörnyezetükben, munkahelyükön is hasznosítani tudják, valamint krízishelyzetben, netán baleset bekövetkezésekor - tette hozzá.

Azt is szeretnék elérni, hogy egy állásra pályázónak előnyt jelentsen, ha önéletrajzában feltünteti, hogy önkéntes tartalékosként szolgál. Mint mondta, a Magyar Honvédség már csaknem ötszáz munkáltatóval kötött együttműködési megállapodást. A honvédség - az állami tulajdonú vagy többségi állami tulajdonú cégek kivételével - kompenzálja azokat a munkáltatókat, akik tartalékosat foglalkoztatnak. A munkáltató a Magyar Honvédségtől a tényleges szolgálati napokra az ágazati átlagbér napra számított hányadát kapja meg utólag, s az összeget szabadon használhatja fel.

A felkészítésre, illetve tényleges szolgálatra behívott tartalékosok, akik nem korkedvezményes nyugdíjuk után részesülnek szolgálati járandóságban, katonai beosztásuknak megfelelő illetményt kapnak, továbbá minden tényleges szolgálatra behívott önkéntes tartalékosnak jár élelmezési ellátás, utazási költségtérítés, laktanyai elhelyezés. Az önkéntes tartalékosok, amikor nincsenek tényleges szolgálatban, "rendelkezésre állnak", vagyis élik a hétköznapi életüket, s ha szükség van rájuk, akkor a jogszabályban meghatározott időn belül be kell vonulniuk. A rendelkezésre állási díjat évente egyszer kapják meg, ez a mindenkori minimálbér 50 százaléka - mondta az ezredes.

Tájékoztatása szerint a Magyar Honvédségnek jelenleg több mint ötezer tartalékosa van, közülük a védelmi tartalékosok kétezer körüli létszáma több mint 90 százalékos feltöltöttséget jelent. A műveleti tartalékosok több mint 3100-an vannak, és számuk folyamatosan nő. A cél továbbra is az, hogy minél hamarabb elérjék a jogszabályban megjelölt nyolcezres összlétszámot - tette hozzá Vanyur Tibor.

Az ezredes szólt arról, hogy 2012 első felében javarészt volt katonák, tűzoltók, rendvédelmi dolgozók jelentkeztek tartalékosnak, jellemzően azért, hogy érvényesítsék a szolgálati járandóságukhoz kapcsolódó 16 százalékos adókedvezményüket. Ez a honvédség érdekeinek is megfelelt, mert kellő előképzettség birtokában, megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező emberekre alapozva épülhetett ki a rendszer, tíznapos "felfrissítő" kiképzés után gyakorlatilag bármilyen feladatra alkalmasak voltak, ráadásul később a képzetlen fiatalokat is segíteni tudták - fűzte hozzá.

A fő célcsoportot ma már a fiatalok jelentik a rendszerben. Ennek érdekében több nagy egyetemmel és főiskolával kötöttek együttműködési megállapodást, de középiskolákban is igyekeznek népszerűsítik az önkéntes tartalékos rendszert.
    Vanyur Tibor elmondta, hogy a tartalékosokat lényegében a Magyar Honvédség valamennyi kiemelt feladatában alkalmazzák. Részt vesznek például katonai dokumentumok idegen nyelvről történő fordításában, a kezdetektől részt vesznek a honvédség Vízforrás elnevezésű feladatában, amelynek keretében az arzénnal szennyezett vizű településeken biztosítják a tiszta ivóvizet. Emellett a tartalékosok szerepet vállalnak a honvédelmi igazgatás újjáépítésében, a helyi és a megyei védelmi bizottságok munkájában, 2013 óta pedig már több műveleti tartalékos szolgált külföldi - afrikai, boszniai - katonai missziókban is.

A múlt év nyarán, a dunai árvíz idején több mint 1400 önkéntes tartalékos segítette a Magyar Honvédség munkáját - mondta Vanyur Tibor, kiemelve, hogy voltak olyanok, akik önként jelentkeztek, és volt olyan egyetemista is, aki a vizsgáját halasztotta el, hogy részt vehessen a védekezésben.

Az ezredes véleménye szerint az önkéntes tartalékos szolgálat egyfajta hiánypótló rendszer, mert sokak véleménye, hogy a sorkatonai szolgálat megszüntetése óta valami hiányzik a fiatalok életéből. Az önkéntes tartalékos rendszer ezt a hiányt is pótolja, azzal a különbséggel, hogy nem kötelező a részvétel - mondta Vanyur Tibor.

,