Címkéink

A hozzászólás mint beruházás

#Média

postimage-a_hozzaszolas_mint_beruhazas

Csökken a blog hozzászólások száma

blog hozzászólások nem csak a bejegyzés írójának jelentenek visszajelzést online marketing munkájáról, a szerző elfogadottságáról, hanem a Googlenak is tájékoztatást adnak az adott blog elismertségéről. De a hozzászóló számára is beruházás a hozzáfűzött szó – jelzi elkötelezettségét a témához és annak közösségéhez.

A hozzászólások, észrevételek csökkenése korántsem örömteli a blogger számára. Összehasonlítja a mostani években tett bejegyzésein található hozzászólások számát az öt vagy tíz vagy pláne a húsz évvel ezelőtti hozzászólások számával.
Brutális csökkenést tapasztal.

Különösen így van ez akkor, ha a régi bejegyzések a közösségi terek olyan szegleteiben születtek, és halmozták a párbeszédet, ahol erős és viszonylag nagy létszámot felölelő blogger mikroközösségek működtek. Ilyen volt teszem azt a megszűnt Freeblog, a  Blogter vagy a NOLblog.

Az olvasóközönséget jelentősen csökkentette az új platformok megszületése, kitüntetetten a Facebook, de a Twittert és más megszülető vagy megerősödő szolgáltatásokat is ide sorolhatjuk.

A 90-9-1-es szabály

A reméltnél kevesebb hozzászólást egy másik tényező is befolyásolja (ez régen is így volt), ez pedig az úgynevezett 90-9-1-es szabály. (Forrás például a ROI a közösségi médiában c. könyv, HVG Kiadó Zrt, 2012.)

A szabály lényege:

  • a közösségi oldalon elhelyezett tartalmunk látogatóinak mintegy 90%-a csupán passzív szemlélődő, legyen szó bármiről is

  • a blogunkra nyitók 9%-a lehet időszakosan aktív, amikor elevenjébe vág a téma vagy a tartalom

  • és csupán a “közönség” 1%-a lesz “közösség” alkotó, elkötelezett, a tartalmat kiegészítő, bővítő látogató

Jó tudnunk a 90-9-1-es szabály létezéséről, hogy tisztában legyünk a várható reakciókkal.
Jómagam a Bognár Stúdió működtetése során a szabály meg nem ismeréséig nem értettem, miért van az, hogy cégek képviselői alig szólnak hozzá egy-egy olyan bejegyzéshez, amely pedig róluk szól!

Képbe kerül a keresőmarketing, a SEO

Mivel életem jelentős részében cégek keresőmarketing alapú megjelenítésével és általános marketing iparkodással foglalkozom, természetes, hogy tapasztalataim, élményeim egy jelentős része ebből a szegmensből származik. Ezért írásaimban fel-feltünnek cégek, vállalkozói arcok és piaci küzdelmeik.
Nem értettem, hogy miért csak kevesen élnek azzal az online marketing előnnyel, kifizetődő beruházással, hogy a blog hozzászólásukkal erősíthetnék vállalkozásuk goodwilljét sőt a hozzászólás linkjével bizonyíthatnák aktivitásukat is az interneten. Pedig tudják, hogy napjaink egyik legfontosabb internetes fogalma az interakció! Ám immár tudom a magyarázatot: 90-9-1.
***
Kapcsolódó bejegyzés:
Miért érdemes válaszolni a blog hozzászólásokra?