Címkéink

Ideje befektetni a feltörekvő piacokon

#Tőzsde #Befektetés

postimage-ideje_befektetni_a_feltorekvo_piacokon

Ideje megkezdeni a befektetési lehetőségek keresését a feltörekvő piacokon - írja az ausztrál MoneyMorning hírportál a Capital Economics gazdaságkutató intézet elemzése alapján.

 Rossz idők járnak a feltörekvő piacokra, a részvény- és a devizaárfolyamok egyaránt nagyot estek az elmúlt napokban, mégpedig többnyire megalapozott aggodalmak miatt. Megrendült ugyanis a bizalom a kínai pénzügyi rendszerben, a Fed által biztosított egyre alacsonyabb likviditástöbblet pedig arra készteti a befektetőket, hogy a tőkét kockázatosabb feltörekvő piaci eszközökből a biztonságosabbnak tekintett eszközökbe csoportosítsák át. 
    Ilyenkor szokott megnyílni a lehetőség olcsóvá vált befektetési eszközök felvásárlására. Amikor baj van, a piacok hajlamosak mindent egy kalap alá venni. Így történt ez most is, a visszaesés szinte minden feltörekvő piacot magával sodort. Nem minden feltörekvő piaci eszköz egyforma azonban, óriási különbségek vannak közöttük mind gazdasági, mind politikai téren. 
    A feltörekvő piacok befektetési szempontból alapvetően öt csoportba sorolhatók. Az elsőbe azok az országok tartoznak, amelyek súlyos gazdaságpolitikai hibákat követtek el. A Capital Economics  szerint ilyen például Argentína, Ukrajna és Venezuela. Ezeket az országokat gazdasági összeomlás fenyegeti.
    Azok az országok tartoznak a második csoportba, amelyek "tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ér", ahol magas a lakossági és az állami eladósodottság, ahol a magas fogyasztást főként importból fedezik. Ilyen Törökország, Dél-Afrika, Indonézia és Chile. Ezeket az országokat devizaválság fenyegeti a külföldi befektetői tőke kivonulása miatt.
    Azok az országok, amelyeknél a problémát a pénzügyi válság örökségeként hátramaradt sérülékeny bankrendszer jelenti, esnek a harmadik kategóriába. Ilyen például Magyarország és Románia. 
    A legnagyobb, a negyedik kategória azokat az országokat öleli fel, amelyeknél a régi növekedési modell a korlátaiba ütközött és már nem működik, és ezért gazdaságpolitikai reformokra lenne szükség. Ilyen egyebek között Kína, Brazília és India. 
    Az ötödik csoport azonban már kifejezetten jó kilátásokkal rendelkezik. Az olyan országokban, mint Dél-Korea, a Fülöp-szigetek és Mexikó már jó úton haladnak a gazdasági reformok, és gyors ütemben növekszik az export.
    Az utolsó két kategória a Capital Economics szerint már most jó befektetési lehetőségeket kínál, de az első háromban is lehet találni ilyeneket.
    A piackutató társaság leginkább Mexikóval és Dél-Koreával szemben bizakodó. "Nem nagyon van még egy ország a világon, ahol annyi alulértékelt részvény lenne" - mondta például az egyik elemző Dél-Koreáról. A negyedik kategóriából a kínai befektetési lehetőségeket tartja a legjobbnak a Capital Economics - írja az ausztrál MoneyMorning hírportál.
 

,