Címkéink

Kiegészült az Otthon melege program

#Pályázat

postimage-kiegeszult_az_otthon_melege_program

A 2014 szeptemberében meghirdetett Otthon Melege Program keretében, az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) most egy újabb pályázatot tett közzé, melyben a gázkonvektorok cseréjéhez járulnak hozzá 1,5 milliárd forint keretösszeg kimerüléséig.

A pályázat célja a lakossági energiafelhasználás javulásának elérése, ezzel mérsékelve a szén-dioxid kibocsátást. Az Otthon Melege Program az NFM adatai szerint mára már több mint 130 ezer háztartás energiahatékonyságát javította.

Az államtitkár elmondása szerint közel 12 500 gázkonvektor cseréjére lesz lehetőség a támogatás igénybevételével. Így ösztönözve a pályázókat a fűtéskorszerűsítésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akár 80%-os, de maximum 500 000 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A gázkonvektorok cseréjéhez a pályázatok benyújtását 2017.szeptember 21-én 8 órától adhatják be az igényüket elektronikus úton, azon magánszemélyek, akik ügyfélkapus regisztrációval rendelkeznek. Azok a pályázati portálon keresztül igényelhetik a támogatást a 1 500 000 000 Ft forrás kimerülésérig.

A forrás elosztása régiónként fog történni a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai alapján.

A befogadott pályázatok döntésének folyamata érkezési sorrendben történik, melyek szakmai (műszaki, esztétikai) és pénzügyi szempontok figyelembevételével kerülnek majd értékelésre.

A pályázati felhívás feltételei szerint kizárólag magyar adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek nyújthatják be a pályázataikat, a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal való rendelkezése mellett.

Viszont nem jogosult a pályázat benyújtására többek között az:

 •  akinek 60 napon túli adó vagy adók módjára behajtható köztartozása áll fenn, kivéve, akinek az adóhatóság fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett
 • aki nem természetes személy
 • nem rendelkezik magyar adóazonosító jellel

Nem nyújtható támogatás azon pályázóknak, akik:

 • a pályázat benyújtását megelőzően megkezdték a beruházást
 • vagy az érintett ingatlan a pályázat benyújtását megelőző 10 évben már korszerűsítésre került
 • ugyanazon épületre vagy lakásra benyújtott ismételt pályázat alapján
 • olyan lakóépület korszerűsítéséhez, melynek állékonysági problémája van

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a támogatás formája vissza nem térítendő, de fontos, hogy csak az elszámolás elfogadását követően, utólagosan kerül finanszírozásra a támogatás, amely pályázatonként egy épületre/társasházi lakásra igényelhető.

A támogatás folyósítása minden esetben a kedvezményezett javára történő utalással, a beruházás befejezésének, és a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását követően, az elszámolás pályázatkezelő által történő elfogadását követő finanszírozással történik.

Az NFM arra is felhívja a pályázók figyelmét, hogy azon épületek / lakások vonatkozásában, melyek esetében a beruházást megelőzően nem földgázüzemű gázkonvektorral valósult meg a fűtési hőenergia előállítása, arra támogatás nem igényelhető.

Bizonyos műszaki feltételeknek is teljesülnie kell, ahhoz hogy a pályázat sikeres bírálatot kapjon. Az egyik, hogy kimutatható energia-megtakarítást és CO2 kibocsátás csökkenést eredményező konvektoros fűtési rendszerek korszerűsítése, felújítására irányuló beruházások támogathatók.

 • kizárólag zárt égésterű egyedi helyiségfűtő berendezés beszerzésére van lehetőség, mely belobbanásmentes begyújtóval rendelkezik;
 • programozható termosztáttal szükséges minden új készüléket ellátni;
 • minden új készülék esetében a szezonális helyiségfűtési hatásfok követelmény: legalább 88%;
 • csak olyan készülék szerezhető be, melynek energiaosztálya legalább „A”;
 • minden új készüléknek összesen legalább 3 éves gyártói és/vagy hivatalos forgalmazói jótállással kell rendelkeznie;
 • csak olyan készülék szerezhető be, melyhez országos szervizhálózatot biztosít a gyártói és/vagy hivatalos forgalmazó.

 

A költségként elszámolható a meglévő gázkonvektor új gázkonvektorra történő cseréje vonatkozásában felmerült anyag- és munkadíjak, továbbá tervezési, engedélyeztetési és egyéb, az átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek, továbbá a tulajdoni lap költsége.