Címkéink

A klíma karbantartásának fontossága

#Klíma #Karbantartás #Budapest

postimage-a_klima_karbantartasanak_fontossaga

A két vagy több részből álló, lakossági célokra szánt split klímák egyre népszerűbbek a hazai vásárlók körében. Már nem feltétlenül csak a nyári kánikula elleni harcban vetik be őket, sokan a fűtési rendszer kiegészítésére, vagy éppen a klasszikus fűtés helyettesítésére vásárolják őket.

Ezért kell karbantartani a klímát

A split klímák két részből állnak, egy beltéri és egy kültéri egységből. Ha hűtésre használod a klímát, a beltéri egység a külvilág irányába továbbítja a hőt a készülékben lévő hűtőközeg segítségével.

A hűtési folyamat során a beltéri egységen a lakás levegőjéből vízpára csapódik le. A nedves környezet ideális a káros baktériumok, illetve a penészgomba számára is. Ez azért veszélyes, mert a klíma használata során ezeket a kórokozókat és penészt a lakás levegőjébe kerülnek, belélegzésük pedig egészségügyi problémákhoz vezet. Légionárius kór, légzőszervi problémák stb. A #1 árulkodó jel az, ha erős, kellemetlen szag árad a klíma beltéri egységéből.

A problémák elkerülése érdekében a klímaszezon előtt „érdemes” (kell) kitakarítani a berendezést egy szakemberrel. Ez vegyi anyaggal történő tisztítást jelent. Évente legalább egyszer szükség van rá! Fontos, hogy időben gondolkodj, mert a klíma szezonban a szakemberek rengeteg megbízást kapnak. Némileg egyszerűsíthető a saját helyzet, ha karbantartási szerződést kötsz (például a beszerelést végző szakemberrel), így a szerződés érvényességi ideje alatt kiszáll majd ellenőrizni és kitisztítani a készüléket.

Ha klímaszerelésre van szüksége Budapesten és vonzáskörzetében, itt rengeteg szakembert találhat.

Hogyan használd?

Úgy érdemes beállítani a légkondi által biztosított hőmérsékletet, hogy az nagyjából 5 – 8 Celsius fokkal legyen a kinti értékhez képest. Az is nagyon fontos, hogy a klíma által generált hideg légáramban ne tartózkodjon senki hosszabb ideig. (Az erre érzékenyebbeknek még a rövid idő is sok lehet.) Nem megfelelő használat esetén levertség, megfázás, ízületi bántalmak jelentkezhetnek.

Fontos szem előtt tartani, hogy a split légkondi csak hőcserét végez a lakás és a külvilág között, levegőt nem szállít. Mindig szellőztess alaposan!

Az úgynevezett téliesített klímaberendezések alkalmasak arra, hogy a hideg időszakban biztosítsák a lakás fűtését. Ezeknél a leolvasztás funkció biztosítja azt, hogy a klíma kültéri egysége ne jegesedjen el még nagy hideg esetén sem

,,