Címkéink

Kockázatvállalás vagy kockázatkerülés?

#IronFX #Elemzések

postimage-kockazatvallalas_vagy_kockazatkerules?

A részvények árfolyama csökkent, az USA-beli kötvények hozama jelentősen esett, a JPY erősödött.  Az európai vezetők csatlakoztak Obama elnökhöz, és figyelmeztették Oroszországot, hogy további szankciókra kerül sor, ha nem mérsékli az ukrajnai válságot.

Az ötéves futamidejű USA-beli kincstárjegyek aukciója olyan szinten zajlott a piacon, hogy a kereskedés történetének legalacsonyabb kibocsátását eredményezte; ez jelentős keresletre utal a kötvénybefektetők részéről, mivel a Fed Alapokkal kapcsolatos várakozások közel 5 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén, ami jelzi, hogy a közelmúltbeli FOMC értekezlet által keltett, megszorításokkal kapcsolatos aggályok leköszönőben vannak. Az arany ára a kamatlábak csökkenése ellenére csökkent. Az árudevizák erősödtek a leginkább a G10 devizák között, miközben a legtöbb feltörekvő piacokbeli deviza erősödött az amerikai dollárhoz képest, ami alig kockázatkerülő kereskedés. Eléggé zavaros!

Az euró gyengült, mivel a jövő heti inflációs jelentés és az EKB értekezlet kezdenek nyomást gyakorolni a közös devizára. Talán a különböző hivatalnokoknak a deviza erősségével kapcsolatos eltérő megjegyzései kezdenek hatást gyakorolni. Miközben az EKB hivatalnokok amellett kardoskodtak, hogy az eurozónát nem fenyegeti a defláció veszélye, valójában attól függ, hogyan mérjük az adatokat. Több EU tagállamnak emelnie kellett a fogyasztási adót azért, hogy javuljon az állam pénzügyi helyzete. Ha figyelmen kívül hagyjuk az adók hatását, az EU már deflációban van! A fogyasztói árak konstans adókulcson harmonizált indexei jelzik, hogy az eurozóna és az Európai Unió egésze máris deflációval küzd. A pénzügyi gondokkal küzdő országok különösen sokat küzdenek ezzel a deflációval. A magasabb adók nem különösebben alkalmasak az árak emelésére – csupán csökkentik a háztartások keresletét. Ezáltal javul az ország kereskedelmi mérlege, de a szavazók keresletének ezáltal való csökkentése nem megfelelő módszer a gazdaság irányítására. Továbbra is várható, hogy az EKB idén tovább lazít politikáján a probléma megoldása érdekében.

Csütörtökön a Norges Bank döntést hoz betéti kamatlábáról. Miközben a piac nem számít változásra a kamatlábakat illetően, a fókuszban a döntés utáni sajtókonferencia és az azzal kapcsolatos nyilatkozatok állnak, hogy a Bank mikor áll majd készen a kamatlábak emelésére. Az utolsó értekezlet után a korona árfolyama csökkent a bank enyhítés-párti kijelentése hatására, miszerint 2015 4. negyedévéig nem veszi fontolóra a kamatláb emelését. Szeptemberben a központi bank azt mondta, hogy 2014. 4. negyedévében megkezdi a kamatlábak emelését.

Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint éves szinten +1,3%-os ütemben növekedett februárban, ami enyhe gyorsulást jelent a januári, éves szinten +1,2%-os ütemhez képest. Ezáltal a 3 hónapos mozgóátlag változatlanul +1,2% marad. A piac ezenkívül figyeli, hogy a hitelezés és a hitelteremtés csökkenésének ütemében januárban tapasztalt lassulás folytatódik-e.

A francia fogyasztói bizalmi index márciusban várhatóan 85 marad, miközben Olaszország üzleti bizalmi indexe azonos hónapra vonatkozóan az előrejelzés szerint 99,1-ről 99,5-re emelkedik.

Az Egyesült Királyságban a Bank of England közzéteszi a március 19-én tartott pénzügy-politikai értekezletének nyilatkozatait. Eközben az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítése (az autók kivételével) az előrejelzés szerint februárban havi szinten +0,3%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a januári -1,5%-os adathoz képest. Ez pozitív hatást gyakorolna az angol fontra.

Az USA-ban a 4. negyedéves GDP harmadik becslését várhatóan felfelé korrigálják negyedéves szinten +2,7%-ra (SAAR) a második, negyedéves szinten +2,4%-os becslésről. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (a március 22-én befejeződött hétre) várhatóan 324 ezer (az előző heti 320 ezer). Mindazonáltal a 4 hetes mozgóátlag 327 ezerről 321 ezerre csökkenne. A függőben lévő lakásértékesítések februárban az előrejelzés szerint havi szinten +0,2%-ra gyorsultak (januárban havi szinten +0,1% volt). Mindezek kedvező hírek lennének, amelyek fellendíthetik az amerikai dollárt.

Az európai nap során a clevelandi Fed elnöke, Sandra Pianalto, az EKB Kormányzótanácsának egyik tagja, Erkki Liikanen és az EKB Kormányzótanácsának másik tagja, Carlos Costa tartanak beszédet.

,