Címkéink

Miért fontosak a védőoltások?

#Egészségügy

postimage-miert_fontosak_a_vedooltasok?

Az április 11. és 13. között lezajlott szegedi 25. Országos Védőoltás konferencia megnyitóján Herczegh Anita beszélt a védőoltások fontosságáról. 

Beszédében kiemelte, hogy a védőoltásoknak köszönhetően sikerült a korábbi népbetegségeknek a visszaszorítása, mint például a TBC vagy a fekete himlő. Beszélt saját, szülőként szerzett tapasztalatairól is, illetve arról, hogy a védőoltások tömeges visszautasítása és a vakcinák hiánya járult hozzá például a romániai súlyos kanyarójárványokhoz is. A járvány Szerbiában is felülötte fejét, Magyarországon viszont a megfelelő óvintézkedések és szabályok miatt kevés (néhány tucat) eset merült fel. Átoltottsági szintünk 98 százalék.

Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője a védőoltások járványok megakadályozásában betöltött szerepét emelte ki. Nyilatkozatában elmondta, hogy az oltási naptár idén nem változott az elmúlt évhez képest és a bárányhimlő elleni oltás bevezetéséről is megszületett a döntés. A korcsoport és az oltások idője még nincs meghatározva. A HPV elleni védőoltásról még egyeztetések folynak.