Milyen nyelveket érdemes tanulni üzleti célokhoz

A nyelvtanulás kitűnő befektetés. Az üzleti életben nem is igazán tudunk boldogulni ha nem ismerünk az anyanyelvünkön felül legalább egy másikat. Persze a nyelvismeret igénye a legtöbb esetben adja magát, de vannak esetek amikor nem egyértelmű.

Nem mondhatjuk ki, hogy mindig az angol nyelv a megfelelő választás, bár mindenféle elemzés nélkül ez ugrik be először. De valóban az angol az a nyelv amit érdemes megtanulni? Ennek fogunk utánajárni.

Milyen nyelveket érdemes tanulni az üzleti életben? 

Az üzleti életben való érvényesülés alapfelétele hogy tudjunk kommunikálni a piaccal, illetve a lehetséges üzlettársakkal. Ehhez szükség lehet némi piackutatásra is, ha ez nem egyértelmű elsőre. A lényeg azonban az, hogy ne az alapján döntsünk hogy egy adott országban mennyien élnek.

Ha összehasonlítjuk a nyelveket az alapján hogy kik beszélik azt anyanyelvükként, beszélt nyelvek listáján, a kínai mandarin nyelv lesz a legbeszéltebb. Üzletileg azonban nem biztos, sőt határozottan nem ez a legjobb választás. Kivéve persze, ha kifejezetten kínai nyelvterülettel kapcsolatos a tevékenységünk. Az anyanyelvként használt nyelvek ranglistájának teteje egyébként nagyjából így alakul:

  1. kínai mandarin
  2. spanyol
  3. angol
  4. hindi
  5. bengáli

Nem tudom pontosan milyen üzleti célok vezérelnek, de nagy esélyt látok rá hogy nem a kínai nyelvvel fogsz elsősroban érvényesülni, bár ha neked pont erre van szükséged találni fogsz kiváló kínai vállalati tanfolyamot.

Érdekesebb adat az, hogy egy adott nyelvet mennyien választanak második nyelvként. Itt egy kicsit már változik a sorrend, valahogy így alakul:

  1. angol
  2. hindi
  3. francia
  4. kínai
  5. indonéz

Más a sorrend, de azért hasonló. De miért is tanulják ezeket a nyelveket?

Miért tanuljak angolul?

Az angol a legtöbb területen jó választás. A világ nagy részén, a szakmai kommunikáció alapja az angol. Beszélhetünk játékfejlesztésről, informatikáról, autóiparról, biztosak lehetünk benne, hogy az angol nyelv ismeretét a legtöbb helyen meg fogják követelni. Szerencsére üzleti angol tanárt is könnyen találhatunk.

Miért tanuljak hindi nyelven?

Főleg akkor javasolt, ha van valamilyen kötődésed indiához, hiszen itt beszélik a legtöbben. Az informatika területén is sok az indiai szereplő, tehát ha velük állsz kapcsolatban érdemes lehet ismerni a nyelvüket is.

Miért tanuljak franciát?

Egyesek szerint a francia a nemzetközi munkaerőpiac nyelve, illetve jelentős idegenforgalma is van. Ha tehát ezeken a piacokon mozogsz, jó választás lehet.

Miért tanuljak kínai nyelvet?

Erről Mark Zuckerberget is kérdezhetjük, hiszen elsajátította a kínai nyelvet, nyilván nem véletlenül. Nem kis meglepődés követte mikor egy nyilvános diskurzuson kínaiul kezdet beszélni.

Az ő indokai (amiket el is mond a videóban), nyilván egyediek, de érdemes figyelembe venni őket.

Miért tanuljak indonéz nyelvet?

Nyomós érve hogy sok tehetős indonéz üzletember fektet nagy pénzeket ingatlanokba és szingapúri magánbankokban. Éppen ezért ezen  területen nagy is a kereslet a jó szakemberekre, akiket az indonéz nyelv ismeretével előnyben is részesítenek afelvétel során.

Miért tanuljak bármilyen nyelvet?

Mert nyelvet tanulni nem csak szórakoztató, hanem hasznos is. Ha nem is üzleti érdekek vezetnek hogy megtanulj egy nyelvet, biztos lehetsz benne, hogy új lehetőségeket fog előtted megnyitni. Maga a nyelvtanulás folyamat is egy új kultúrával fog megismertetni. Minél töb nyelvet ismersz, annél jobb lesz a rálátásod a világ dolgaira.