Címkéink

Orosz titkos-szolgálatok az ukrán válságban

#Kelet

postimage-orosz_titkos-szolgalatok_az_ukran_valsagban

Február vége óta az új kijevi kormány naponta juttatja el az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az Oroszország Ukrajna elleni agressziójára vonatkozó bizonyítékokat.

A TSZN ukrán tévé éjjeli híradójának nyilatkozva Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője, azt hangoztatta, hogy elegendő információjuk van azokról az orosz titkosszolgálatok által előkészített nagyszabású cselekményekről, amelyek az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálását célozzák.

Az SZBU vezetője hozzátette, hogy az Ukrajna keleti részén most kialakult helyzetet éveken át készítették elő a helyi alvilág és az orosz titkosszolgálatok bevonásával. Kitért arra is, hogy a jelenleg zajló zavargásokban közvetlenül részt vesznek a Viktor Janukovics volt elnök által vezetett Régiók Pártjának és az Ukrán Kommunista Pártnak a politikusai.

Nalivajcsenko azzal fenyegette meg őket nyilatkozatában, hogy a májusi ukrán elnökválasztás után felelősségre vonás vár rájuk.

Viktor Janukovics néhány órával korábban az orosz televízióban azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy az áll az új ukrán kormány ultimátuma mögött, amelyben hétfő reggelig adtak haladékot a fegyverletételre a rendőrségi és más közigazgatási épületeket elfoglaló kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak. A CIA szóvivője, Dean Boyd "teljességgel hamisnak" minősítette az állítást.

Jurij Lucenko volt belügyminiszter az ukrán 5-ös csatorna tévének nyilatkozva vasárnap éjjel azt állította, hogy az orosz destabilizációs tervekhez rendvédelmi szerveket használják fel Kelet-Ukrajnában, amelyek a mai napig a volt elnök családjának közvetlen befolyása alatt állnak.

"Egy nagyszabású destabilizációs tervvel állunk szemben, amely az ország következő, rendkívül fontos régiójának elcsatolására irányul. A tervet pedig az orosz titkosszolgálatok hajtják végre, amelyek központjai - s ez már nem titok - Luhanszkban és Szeverodonyeckben működnek" - állította Lucenko.

Az ukrajnai rendvédelmi szervek irányításával kapcsolatban azt mondta a volt miniszter, hogy "2010 óta a megyék rendőri vezetői és helyetteseik személyesen Janukovics idősebb fiával egyeztettek. Ő szabta meg számukra a feladatokat és borítékokban kapták tőle a kiegészítő jövedelmüket".

Lucenko szerint a kelet-ukrajnai térségben egészen a járási rendőri szervekig ez volt a helyzet, azaz teljes egészében a maffiaszerű "mezsigorjei" csoporttól (Janukovics környezete) függtek, s "ma is kapják tőlük az utóbbi időben többszörösen megnövelt kiegészítő jövedelmet", azaz megállapítható, hogy a Donyeck megyei rendőrség például kizárólag a Janukovics családot szolgálja.

Dmitrij Timcsuk újságíró, az Információs Ellenállás elnevezésű ukrán csoport vezetője Facebook-oldalán azt írta vasárnap, hogy a Donyecki megye rendvédelmi szervei elszabotálják a szeparatista fegyveresekkel szembeni fellépést. Szavai szerint csoportja korábban is csak 30 százalékra tette a hatalomhoz hű belügyi munaktársak arányát a Donyecki megyében, vagyis úgy becsülték, hogy 70 százalékuk a szeparatisták mellett fog kiállni. "Mostanra arra a következtetésre jutottunk, hogy (még így is) túlzóak voltak ezek az értékeléseink, ami a hatalomhoz lojális rendvédelmiseket illeti."

"Ma azt az értesülést kaptuk, hogy a szeparatista csoportok egyes vezetői parancsba adták az embereiknek, hogy ne lőjenek a helyi rendőrökre, hiszen azok, úgymond, a sajátjaik. A rendőrség felbomlasztásában az orosz titkosszolgálatok és a szélsőségesek azt is kihasználják - írta -, hogy egy ukrán rendőr jelenleg havi 300 dollárnak megfelelő fizetést kap, míg az orosz rendőrség sorállományú tagjai is ennek a négyszeresét."(MTI)