Címkéink

BÉT: Putyin beszéde megnyugtatta a piacokat

#Tőzsde #Magyar

postimage-bEt:_putyin_beszede_megnyugtatta_a_piacokat

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a piacokat megnyugtatta Vlagyimir Putyin orosz államfő kedd reggeli beszéde, és jelentős korrekció következett be az értékpapírpiacokon.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden a Moszkva környéki rezidenciáján tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: Moszkva nem vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozzon. Hangsúlyozta, hogy nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de annak lehetőségét Oroszország továbbra is fenntartja. Az orosz államfő közölte, hogy Oroszország nem akar háborúzni az ukrán néppel. Csak akkor döntene az orosz katonák bevetéséről, "ha meg kellene védeni az ukrán lakosságot".

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint a hétfői esés után kedden jelentős korrekciót lehetett tapasztalni az értékpapírpiacokon. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az ukrán válság közepette a reggel jól indult, Vlagyimir Putyin beszéde nyugtatóan hatott az értékpapírpiacokra. 

A beszéd után a részvények jó része visszakapta azt, ami hétfőn elvesztett - fűzte hozzá.

Kiemelte: miután az állítólagos ultimátum ellenére "hajnalban nem dördültek el lövések", a papírok ára emelkedett. A nyugat-európai piacokat is az áremelkedés jellemezte,  az OTP is ennek köszönhette, hogy több mint 6 százalék fölött növekedett a bankpapír árfolyama.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgató-helyettese elmondta: kedden a piacok pozitívan reagáltak az ukrán-orosz helyzet oldódására, erőteljes korrekció követte az orosz elnök beszédét. Vlagyimir Putyin beszéde után a magyar értékpapírpiacon is erős korrekciót lehetett tapasztalni, idehaza különösen az OTP ára nőtt erőteljesen.  
 

  Érték Változás Forgalom
MOL 13340 Ft +3,41% 1,2 MrdFt
OTP 4020 Ft +6,35% 7,2 MrdFt
Magyar Telekom 330 Ft +1,23% 212,4 MFt
Richter 3945 Ft +2,12% 1,1 MrdFt

A részvénypiac forgalma 10 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Indexek

  Érték Változás
BUX 17753,9 +3,73%
BUMIX 1541,57 +1,63%

 

Forrás:MTI

,