Címkéink

A Sony Playstation 5 2020 végén érkezik

#Sony #Playstation

postimage-a_sony_playstation_5_2020_vegen_erkezik

A Sony Playstation 5 megnevezés most már hivatalos megerősítést nyert, a japán vállalat a 2020-as ünnepi szezonban dobja piacra.

A Sony Playstation 5 újdonságai

A Sony hivatalos közleményben erősítette meg az eddigi találgatásokat 2019. október 8-án. Az egyértelmű teljesítménynövekedés mellett egy komplexebb visszajelzésekre képes kontrollerre számíthatnak a vásárlók.

Az új technológia neve „haptic feedback” és a lényege, hogy az eddig megszokott rezgőmotorokhoz képest jóval változatosabb fizikai visszajelzéseket nyújt. A blogbejegyzésben ezt úgy fogalmazták meg, hogy például teljesen más érzés lesz egy versenyautóval ütközni, mint mondjuk foci közben passzolni. A technológia lehetővé teszi a talajfelület érzékelését is, tehát például a füves területen vagy sárban történő mozgás közötti különbség is érezhető lesz. A második újítás az L2/R2 triggereket érinti, amelyek „viselkedése” ezentúl szoftveres úton vezérelhető lesz. 

Eladási adatok

A Playstation 4 a saját generációjában egyértelműen győztesnek bizonyult. A PS4 első változata 2013. novemberében jelent meg, a The Verge pedig 2019. júliusában írt arról, hogy már 100 millió darabot adtak el belőle azóta. A Forbes januári cikkében további adatokat találhatunk, amelyekben más generációkhoz, illetve a többi gyártó termékeihez hasonlítja a Sony számait:

  • Playstation 1: 102 millió eladott példány, megjelenés: 1994
  • Playstation 2: 155 millió eladott példány, megjelenés: 2000
  • Microsoft Xbox One: 40 millió darab, megjelenés: 2013. november
  • Nintendo Switch: 23 millió darab, megjelenés: 2017. március
  • Nintendo NES: 61 millió darab, megjelenés: 1983

Bár a gyártó sikerei egyértelműek, a következő generáció szorosabb versenyt hozhat. A digitális termékek eladásai egy ideje már meghaladják a fizikai formátumúakét, azonban egyre nagyobb teret nyernek a havidíjas szolgáltatások is. A hamarosan érkező Google Stadia streaming alapokon nyugvó szolgáltatás lesz, és hozzá hasonló megoldáson dolgozik a Microsoft is, amely nemrég még closs-platform megoldásokat is tett szolgáltatásába. A Nintendo konzoljai mellett a hordozhatóság szól.

Az új lehetőségek több generációra előre kivetítve veszélyeztethetik a Sony első helyét, mivel a gyártó látszólag nehezen adaptálódik az iparágban kialakult új helyzethez.

,