Címkéink

Új atomerőmű pályázat temelíni-ben

#Energia

postimage-Uj_atomeromu_palyazat_temelini-ben

Új pályázatot írna ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű kibővítésére Milos Zeman cseh elnök.

Zeman szerdán egy prágai gazdasági konferencia után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az új pályázatnak négy résztvevője lehetne.

A CEZ néhány éve mintegy 250 milliárd korona értékű pályázatot írt ki az atomerőmű bővítésére. A tender jelenlegi végső szakaszában az amerikai Westinghouse és a cseh-orosz MIR.2000 konzorcium maradt versenyben. A végső döntést az idén kellene meghozni.

A cseh kormányzat azonban mérlegeli, hogy a pályázatot esetleg felfüggesztik vagy megszüntetik, mert úgy látja, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételek a munkák megvalósítására, s az állam nem tudja garantálni a jövőbeni áramárakat, ami a beruházás

"Az új pályázaton a két eddigi érdeklődőn kívül a francia Areva csoport és nagy valószínűséggel egy dél-koreai beruházó is részt vehetne. Várjuk ki ajánlataikat. A négy több mint kettő, s van esély az ár csökkentésére" - jelentette ki Zeman a cseh gazdaság utóbbi negyedszázadáról megtartott konferencia után Prágában.

Zeman a konferencia alatt fogadta a dél-koreai parlament alelnökét, aki hírek szerint jelezte neki, hogy országa vállalkozói szívesen fektetnének be Csehországban.

Az államfő véleménye szerint a mostani pályázatot nyertes kihirdetése nélkül kellene lezárni.

A temelíni atomerőmű az állami kézben lévő Cseh Energetikai Művek (CEZ) tulajdona. Daniel Benes vezérigazgató a hét elején kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy a CEZ állami támogatás nélkül építené meg a két új energiablokkot Temelínben.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök a kormány szerdán tartott ülése után közölte: a kormány érdekelt az atomenergia fejlesztésében, de ami az állami támogatást illeti, a jelenlegi helyzetben erre senkinek semmiféle garanciákat nem kíván adni.

"Nyíltan megmondtuk, hogy jelenleg mindennemű állami garanciát kizárunk. A megújuló energiaforrásokkal, elsősorban a napenergiával kapcsolatos negatív tapasztalatok után ezt senki sem veheti rossz néven a kormánytól" - mondta a szerdai kormányülés után Sobotka. 

"Az energetikai piacok alakulása maximálisan kiszámíthatatlan, a kormány ezért nehezen garantálhatja az elektromos energia árát" - szögezte le. 

Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettes rámutatott: ez nem jelenti azt, hogy a kormány jogi döntést hozott volna Temelín kibővítésének leállításáról. "Ez a döntés a CEZ hatásköre" - hangsúlyozta a kormányfő helyettese.(MTI)