Címkéink

Új dolomitörlő a péti Nitrogénművek Zrt-nél

#Ipar #Magyar

postimage-Uj_dolomitorlo_a_peti_nitrogenmuvek_zrt-nel

A műtrágya gyártásához szükséges új dolomitörlő üzemegységet létesít a péti Nitrogénművek Zrt. összesen 1 milliárd 764 millió forintos beruházással - közölte a szilárd és folyékony műtrágyát gyártó vállalat az MTI-vel.

    Az idén 83 éves vállalat a projekthez az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásán 388 millió forint uniós támogatást nyert el a komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás pályázaton. 
    A cég közleménye szerint jelenleg két dolomitörlővel rendelkeznek, az egyik korszerű és hatékony, a másik viszont közel 60 éves, műszakilag elhasznált állapotban van. Emiatt a két üzem jelenlegi kapacitása nem teszi lehetővé elegendő mennyiségű dolomit előállítását, ami a társaság vezértermékének számító MAS-27 jelöléssel ellátott mész-ammon-salétrom típusú műtrágya – közismert nevén Pétisó – gyártásához nélkülözhetetlen.
    A Nitrogénművek Zrt. szerint a műtrágyapiac igényeinek kielégítéséhez elengedhetetlenül szükséges az új dolomitörlő üzemegység létesítése: a korszerű dolomitörlő üzem javítani fogja a kapacitáskihasználás, az energiafogyasztás, a por- és zajkibocsátás mutatószámait, és lehetővé teszi a pétisó üzem termelési kapacitásának jobb kihasználását is - írták.
    A komplex technológiafejlesztés várhatóan az idei év végére fejeződik be.
    A péti Nitrogénművek Zrt. nettó árbevétele 2012-ben 98,5 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 90,8 milliárd forintról. A cég korábbi közlése szerint az adózott eredmény 20,6 milliárd forintot tett ki 2012-ben, 0,6 milliárd forinttal elmaradt az előző évi 21,2 milliárd forinttól. A négy fő műtrágya  - pétisó, ammónium-nitrát, nitrosol, és karbamid - exportját külföldön alapított saját cégeken keresztül bonyolítja le, a többi között Németországban, Lengyelországon, Ausztriában, Csehországban, és Olaszországban. 
    A társaság dolgozóinak száma a leányvállalatokkal együtt közel 750.

,