Címkéink

Vendégforgalmi jelentés - KSH - összefoglaló

#Statisztika #Turizmus

postimage-vendegforgalmi_jelentes_-_ksh_-_osszefoglalo

Megjelent a KSH által közzétett szálláshelyek vendégforgalmáról szóló jelentés (2019. áprilisában). Jellemzően nőtt a vendégforgalom Magyarországon.

2019 Februárjában 2%-kal nőtt a vendégforgalom

Nem panaszkodhatnak a szálláshelyek ha az idegenforgalom nagy egészét nézzük. Szinte minden területen növekedés volt tapasztalható (kivéve a hotelek szobakihasználtságát illetően), itt sem beszélhetünk azonban csökkenésről.

A szállodáknál mért REVPAR és TREVPAR értékek egyértlműen nőttek 4,9, illetve 6,2 %-kal. Az átlagos szobakihasználtság viszont 0,1-0,4 százalékpontos csökkenést mutat mindössze.

A REVPAR a szálloda 1 szobára eső szállásdíjbevételét, míg a TREVPAR pedig a teljes árbevételt reprezentálja szintén szobák szerint átlagolva.

vendégforgalom összesített adataira vonatkozó jelentés egyértelmű növekedést mutat. A vendégforgalom által generált összes bevétel bruttó 28 milliárd forintra nőtt, ami  7%-os növekedést jelent.
 

Több a külföldi, mint a belföldi

Nagy meglepetést nem okozott, hogy az előző évi átlagok szerint sem, hogy a regisztrált külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák magasabb számot mutatnak mint a belföldi vendégek által generált forgalom. A belföldi vendégek száma magasabb volt, viszont az eltöltött éjszakák száma alacsonyabb. Ez arra enged következtetni hogy rövidden időszakot engedélyezünk magunknak pihenésre. A jelenségre ugyanakkor az is magyarázatot adhat hogy a családok inkább rövidebb, vagy szálláshelyet nem igénylő tevékenységet választanak, (például túraútvonalak felfedésével)

Sikeres a Széchenyi Pihenőkártya

A 2011 óta működő SZÉP kártya népszerűsége növekedett az elmúlt időszakban. Széchenyi Pihenőkártyával 16%-kal többen fizettek, összesen 1,2 milliárd Ft értékben. (2018 Februári időszakához mérten).

 

 

,