A gyümölcstermesztés valóban jó befektetés?

A mezőgazdaság szerencsére felélénkül Magyarországon, mely egyrészt köszönhető a fejlődő piaci kultúrának, másrészt az ország ez irányú törekvéseinek is köszönhető. De melyek azok a gyümölcsök, amelyekkel különösen érdemes lehet foglalkozni? Erről fejtettük ki véleményünket a legfrissebb híradások alapján.

Kevés a szamóca

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017. 05. 19.-i információja alapján a hazai szamócatermés 30%-kal kevesebb az átlagosnál. Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a termésben. Ennek ellenére a napokban, a tévesen földieperként ismert gyümölcs néhány hete már megtalálható. A fő termőterületek Magyarországon Bács-Kiskun és Pest megyében találhatóak

Eper vagy szamóca?

Valójában téves az a feltételezés ami, szerint a földieper megnevezés egyenlő a szamócával. Az eper fán terem, és a szamócától rendszertanilag is eltér.

Bővült a támogatott gyümölcsök köre

A Földművelésügyi Minisztérium a 2017-es év elején kiterjesztette a támogatható gyümölcsök körét, aminek köszönhetően az áfonya, a berkenye és a csipkebogyó is támogatottá vált. Érdemes lehet ezekkel a növényekkel kísérletezni, hiszen a felsorolásban szereplő gyümölcsök piaca még nem jelentős. Aki az elsők között gyűjt tapasztalatot ezekkel kapcsolatosan, azok egyértelmű előnyökkel indulnak a későbbiekben.

Az áfonya termesztése Magyarországon tehát megfontolandó. A növény egyébként kifejezetten hasznosnak mondható annak ellenére, hogy a köztudatban inkább hobbinövényként tekintenek rá. A gyümölcse borsó nagyságú, többnyire hamvas kék színű terméssel bír, azonban ez fajtánként eltérhet. Nagy mennyiségben tartalmaz gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot és különböző vitaminokat.

A növényt felhasználják különböző ételek fűszerezésekor, de rendkívül előnyösek a bél nyálkahártyájára kifejtett hatásai, így emésztési zavaroknál, krónikus bélhurutnál, bélfertőzéseknél, hasmenésnél és szájbetegségeknél is hasznos szolgálatot tud tenni.

Az áfonya bokor ára 4000 Ft körül mozog, persze a jó minőségű fajták esetében. 

A berkenye fanyar ízű, a rózsafélék családjába tartozó növény, aminek gyakorlatilag minden részét fel tudjuk használni, de dísznövényként is megállja a helyét.

A csipkebogyó szintén egy sokféle felhasználási móddal bíró növény, még lisztet is készítettek belőle a nagy élelmiszerhiányok esetén.