Kalibrálás vagy hitelesítés?

Jelen bejegyzés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy megértsük a különbséget a kalibrálás és a hitelesítés fogalma között. Megtudhatjuk továbbá, hogy milyen esetben melyiket kell választanunk.

Az első és talán legfontosabb különbség a két eljárás között, hogy a hitelesítés egy jogilag szabályozott hatósági tevékenység, míg a kalibrálás inkább gyakorlati folyamat. Mindkettő célja hasonló, a megbízhatóság fokozása. A módszereikben azonban találunk eltéréseket.

Mit lehet hitelesíteni és mit kalibrálni?

Kalibrálni gyakorlatilag bármilyen műszert, mérőeszköt hőmérőt lehet, ahol a folyamat elvégzése indokolt. A hitelesítés más ügy. Hitelesíteni kizásólag az erre vonatkozó jogszbályban szereplő mérőeszközöket kell. Mérésügyi hitelesítést kizárólag a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végezhet, a mérőeszközök kalibrálását azonban bárki elvégezheti. Viszont ez nem jelenti azt, hogy bárkire rábízhatnánk ezt

Akkreditált kalibrálás esetén Nemzeti Akkreditáló Hatóság megvizsgálja hogy az adott kalibráló laboratórium szabványosan működik-e, jellemzően az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány alapján történik, amely a vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményeit hivatott ellenőrizni.

Dokumentumok és kötelezettségek

Különbséget határozhatunk meg a hitelesítés és a kalibrálás között a kiállított bizonytvány jellegében is. A hitelesítést és a kalibrálást követően is bizonyítvány kerül kiállításra, azonban hitelesítés esetén más eszköz is felhasználható. A hitelesítés során ugyanis valamilyen fizikai jegyet, plombát, bélyeget is elhelyeznek a hitelesített eszközön, míg kalibrálás esetén csak a kiállított bizonyítvány szükségeltetik.

A Hitelesítési bizonyítvány továbbá hatósági dokumentum mely adott időtartamra szól, azaz lejár a dokumentumban meghatározott időben. Ebből következően a hitelesítést időközönként kötelező megismételni.

A kalibrálási bizonyítvány arra vonatkozóan nyújt információt hogy az adott eszközt mikor kalibrálták, így érvényességi ideje nincs. A kalibrálás gyakoriságáról a tulajdonos saját felelős dönteni, arra senki sem kötelezi. Más kérdés hazonban hogy a jól kalibrált eszköz mindenki érdeke, hiszen befolyással van a terelékenységre is. Egy rosszul kalibrált mérőműszer hibás adatai komoly károkat képesek okozni.

Kalibráljak vagy hitelesítsek?

Ez az eszköz jellegétőlk is függ. A hitelesítés elsősorban mérlegek, víz- gáz, és villamos energia mérőket, alkoholszintmárőt érinti. A teljes lista megtalálható itt. Kalibrálás során pedig a mindennapi munkában használt mérőeszközök, így hagyományos és infrahőmérők, nyomásmérők, órák kalibrálása lehetséges. Akkreditált kalibrálólaboratóriumot találunk itt.